IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи предварителната мисия за пълната оценка на финансовия сектор в България

Резултатите ще са налични до средата на 2017 г.

16:25 | 08.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: МФ</em></p>

Снимка: МФ

Приключи предварителната мисия в рамките на предстоящата през 2017 г. пълна оценка на финансовия сектор в България (т.нар. Financial Sector Assessment Program, или FSAP), съобщават от Министерството на финансите (МФ). Резултатите ще са налични до средата на следващата година.

Мисията се състоя в периода 5-8 юли и в нея участваха представители на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), МФ, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Фонда за гарантиране на влоговете в банките, одиторите, извършващи оценката на качеството на активите на банките и одиторите на небанковия сектор.

На заключителната среща в МФ в петък участие взеха министърът на финансите Владислав Горанов и подуправителят на БНБ и ръководещ управление „Емисионно“ Калин Христов, ръководителите на мисията – от страна на МВФ Майкъл Мур и от страна на СБ Илиас Скамнелос, постоянният представител на СБ за България, Чешката република и Словакия Тони Томпсън, постоянният представител на МВФ за България и Румъния Алехандро Хайденберг и Нолвия Сака-Сака от отдел „Пари и капиталови пазари“ в МВФ.

В рамките на разговора бяха очертани следващите стъпки за подготовка и провеждане на същинската част на оценката, обект на която ще бъде целият финансов сектор у нас, като ще бъдат отчетени и резултатите от оценките на активите на банките, пенсионноосигурителните дружества и балансите на застрахователите.

В периода юли-септември 2016 г., въз основа на разработени от СБ и МВФ въпросници, българските институции ще предоставят необходимата за анализа информация, която ще бъде обсъдена по време на двете мисии на СБ и МВФ в София през октомври 2016 г. и януари 2017 г.

Очаква се до края на май-юни 2017 г. докладът, съдържащ заключенията на оценяващите институции, да бъде завършен и предоставен на компетентните власти в България, посочват от МФ.

FSAP е оценка, която се извършва съвместно от МВФ и Световната банка. FSAP представлява изчерпателен дълбочинен анализ на финансовия сектор на една държава и включва два основни компонента – оценка на финансовата стабилност и оценка на финансовото развитие.

Програмата стартира през май 1999 г., като основната й цел е да определи силните страни и рисковете за финансовата система на държавите и да оцени потенциалния принос на сектора за растеж, както и да помогне на властите да набележат подходящи мерки за укрепване на сектора. Последният FSAP за България се състоя през 2008 г.

Пълната оценка на българския финансов сектор трябва да бъде факт след прегледа на активите в банковия и небанковия финансов сектор, като тя бе заложена в 18-месечния план за действие на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Неговата идея беше до края на декември 2016 г. българският финансов сектор да премине през финална оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още