IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SG Експресбанк увеличава общата си капиталова адекватност до 17,4% в края на юни

Покачването на показателя е в резултат на решението на банката да не разпределя дивиденти през 2016 г. и поради включването на печалбата от 2015 г. в капитала

14:00 | 19.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SG Експресбанк увеличава общата си капиталова адекватност до 17,4% в края на юни

Societe Generale Експресбанк увеличава общата си капиталова адекватност до 17,4% в края на юни 2016 г., става ясно от съобщение на банката, свързано с прегледа на качеството на активите (AQR) и стрес тестовете на системата, извършени от Българска народна банка (БНБ) със съдействието на консултантската компания Deloitte.

Коефициентът за обща капиталова адекватност се повишава с 3,7 процентни пункта от 13,7%, колкото бе в края на 2015 г.

Покачването на показателя до 17,4% е в резултат на решението на банката да не разпределя дивиденти през 2016 г. и поради включването на печалбата от предходната година в капиталовата база на банката.

Това е повече и спрямо регулаторния минимум от 10%, става ясно още от прессъобщението.

В него не се споменава за т.нар. базов собствен капитал от първи ред (CET1), който бе в основата на проверката на активите в сектора. Към 31 декември 2015 г. на индивидуално ниво банката има такъв от 14%, като след прегледа се равнява на 13,9%, показват данните на БНБ. Но банката е и една от трите, които повишават своя CET1 при утежнения сценарий на стрес теста в в края на 2018 г.

„Societe Generale Експресбанк успешно премина процеса по прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, извършени от Българска народна банка (БНБ), със съдействието на консултантската компания Deloitte. Удовлетворени сме, че обявените резултати потвърждават стабилността на финансовата институция, доброто качество на кредитния й портфейл и професионалния подход в процесите по управление на риска“, коментира в прессъобщението главният изпълнителен директор на банката Арно Льоклер.

„Societe Generale Експресбанк ще продължи да прилага висок стандарт в процесите си на управление на риска“, добавя той.

Към 30 юни 2016 г. банката спечели 47,6 млн. лв. спрямо 25,9 млн. лв. към 30 юни 2015 г. Това е годишно увеличение от 83,7%.

Активите са нагоре с 6,3% на годишна база до 5,45 млрд. лв. Привлечените депозити от населението сe увеличават с 9,8% годишно до 2,98 млрд. лв., а от фирми – с 9,3% до 1,4 млрд. лв.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
marto76
преди 7 години
Добро решение на ръководството на банката, при положение че има и препоръка на БНБ - търговските банки в страната да не разпределят дивидент!Експресбанк прилага и добър стандарт при управлението на риска, но като обслужване нещата все още куцат и са на много незадоволително ниво: и като отношение на служителите, и като време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още