IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за обща европейска консолидирана данъчна основа се обсъжда отново

Предстоят промени и в българското законодателство, заяви Александър Стефанов, старши мениджър в Deloitte

11:04 | 14.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Една от темите в Европейския съюз напоследък са данъците. Идеята за обща европейска консолидирана данъчна основа се обсъжда отново, след като беше позабравена напоследък. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Стефанов, старши мениджър в Deloitte.

Малките държави, включително  България, не бяха съгласни с част от предложения преди 5 години пакет. Сега тази тема се възобновява, каза Стефанов. Идеята на Комисията е да създаде по-предвидима данъчна среда и да се предотвратят възможностите за заобикаляне на данъчното законодателство.

Все още финансистите очакват да видят какво точно ще предложи Комисията.

Напоследък Брюксел се фокусира върху прякото корпоративно облагане, допълни експертът и даде за пример две директиви, които засягат обмена на информация между държавите членки и ще изискват унифициране на подхода на държавите към предотвратяването на данъчните измами. 

Директивата за CBC Reporting (Country-By-Country Reporting) предвижда когато една мултинационална компания има клонове в много държави, администрацията на дадена държава да ползва информация за бизнеса на групата във всяка една страна. Такава информация ще подават национални групи с консолидиран оборот над 750 млн. евро.

Скоро по тази причина се очакват промени и в българското законодателство.

„След няколко години данъчните власти в Европа и по света ще разполагат със сериозен обем информация, която ще започнат да анализират. Можем да очакваме качествено нов подход по отношение на сделките между свързани лица“, очаква той.

Друга директива, насочена към предотвратяване на заобикалянето на данъчното облагане засяга няколко области, например приспадането на лихвени разходи, облагането на печалби от активи, които напускат държавата или сменят собствеността си в рамките на дружеството, изнасянето на печеливша дейност в зона с по-благоприятно облагане.

Основният пакет трябва да бъде въведен от 1 януари 2019 г. Правилата за приспадане на лихви, които ще засегнат голяма част от българския бизнес, ще влязат в сила от 1 януари 2024 г., но е възможно това да стане и по-рано.

„България активно промотира опростената си данъчна система и по-ниската данъчна ставка. Ще бъде интересно в коя посока ще тръгне страната по отношение на данъчната политика“, допълни Александър Стефанов.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Като говорим за единна данъчна политика, което е евфемизъм на единни данъчни ставки, аз съм против, защото ниските ставки в момента са наше конкурентно предимство. Но, като се замисля, има един начин да стане - първо трябва да се въведе единен европейски базов социален доход. Точният му размер е въпрос на уточняване, но той винаги ще бъде относително по-добър за нас, догонващите. Разбира се, средствата за целта трябва да бъдат подсигурени от специален фонд, вноските в който са пропорционални на брутния вътрешен продукт на всяка членка. Когато имаме еднакъв базов доход, вече можем да говорим и за еднакви данъци. Иначе ще вземат на голия цървулите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още