IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работим за държавата до 16 май

През тази година т.нар. "ден на свободата от правителството“ идва малко по-късно, изчисляват икономисти

14:57 | 06.01.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2017 г.  „Денят на свободата от правителството“ (Tax Freedom Day) за българите ще настъпи на 16 май, сочат изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

През тази година ще работим малко повече, за да платим дължимите към хазната данъци и такси – 136 дни. През 2015 г. и 2016 г. българите работеха за държавата 133 дни.

Данните на Института показват, че от 2011 г. насам данъчното бреме расте и свободата от задълженията към хазната идва все по-късно. През 2011 г. например сме работили 115 дни за държавата. От 2009 г. насам няма намаление на данъците, а бремето расте както по отношение на националния и общинските бюджети, така и за осигуровки, допълват от ИПИ.

Изчисленията на икономистите се базират на предвижданията, че през 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лева за един календарен ден. Приходите, заложени в Бюджет 2017, са в размер на 35,4 млрд. лева. Европейските данъкоплатци ще ни отменят за 10 дни през 2017 г. – това отразява очакваните от Европейския съюз (ЕС) средства, които ще бъдат в размер на 2,6 млрд. лева през тази година.

От ИПИ отчитат и пет дни за „отработване“, които отразяват заложения по консолидираната фискална програма дефицит от 1,3 млрд. лева.

Най-много дни ще бъдат необходими, за да бъдат изпълнени заложените от правителството цели за приходи от данък добавена стойност (ДДС) – 34 дни. Очакваните приходи от акцизи ще бъдат изпълнени за 19 дни. За покриване на приходите от социални осигуровки ще бъдат нужни 22 дни, а за здравни – 9 дни.

Приходите от подоходни данъци ще бъдат изпълнени за 12 дни, а за корпоративни данъци – за около 8 дни. Още 8 дни ще са нужни да бъдат платени държавните и общинските такси през тази година.

При сметките ИПИ разпределя тежестта на очакваните приходи върху всички български граждани, включително децата и пенсионерите. Най-голямата тежест обаче понасят работещите – за тях свободата ще настъпи още по-късно – в началото на юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 7 години
а кога ще дойде деня, в който ще сме свободни от тиранията на фашистите, топ 1% заграбил почти всички богатства и ресурси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
1/3 от живота си работиш за държавата. А насреща? Нищо, ама от сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още