IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите прогнози на МФ са много позитивни според финансист

Ако очакванията се изпълнят, това ще означава около 2 млрд. лв. повече приходи в държавния бюджет, твърди Юлиан Войнов

12:13 | 06.04.17 г. 2
<p>
	Юлиан Войнов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Юлиан Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изключитлено позитивни са данните от пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите (МФ). Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

Според него в номинално изражение новите очаквания за 3% ръст на икономиката на България означават, че БВП на страната ще бъде поне с 4,5 млрд. лв. повече, отколкото е планирано в разчетите за бюджета за 2017 г. и ще достигне над 97,5 млрд. лв. 

Той припомни, че сметките за приходите и разходите на държавата са изготвени на база 2,5% икономически растеж.

„Има сериозно увеличение в очакванията за потреблението, което трябва да се завиши с 3%. Капиталообразуването също е в посока нагоре. Общо взето, доста позитивни са очакванията за следващите няколко години, но по-важно е дали това е максимумът, който можем да постигнем“, каза още Войнов.

По думите му 3% е доста слаб икономически ръст, отчитайки факта, че България е една от най-бедните страни в Европейския съюз (ЕС). „Необходимо е доста по-сериозно раздвижване, за да се доближим по бързо до средните нива на общността по конкурентоспособност“, обясни финансистът.

Той добави, че ако новите очаквания се изпълнят, това ще означава и около 2 млрд. лв. повече приходи в държавния бюджет. Според Войнов обаче разчета за тази година е доста консервативен и „мързелив“. По думите му цифрите са силно подценени.

Припомняме, че преди седмица от финансовото министерство обявиха, че салдото по консолидираната фискална програма на касова основа нараства до 1,06 млрд. лева или 1,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната. От данните се вижда, че към края на февруари приходите по КФП достигат 5,73 млрд. лева, което е 16,2% от годишните разчети.

Спрямо същия период на миналата година приходите се увеличават почти с 4 на сто, или 212,5 млн. лева. Това увеличение е факт благодарение на по-големите данъчни и неданъчни приходи, докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Според Войнов е важно да се разбере как преизпълнението ще бъде похарчено, особено от гледна точка на това, че за тази година в разчетите е предвиден дефицит 1,4% от БВП.

Разбира се, има и много рискове пред икономиката ни и не само нашата, добави финансистът. Като пример той посочи Brexit. “Освен това от известно време се говори, че има и сериозно надценяване на финансовите пазари и цените, които акциите са достигнали в момента. Наблюдава се и повишение на лихвените проценти в САЩ, което неминуемо ще доведе до отражение в глобалното финансиране на икономиките“, обясни Войнов.

Той подчерта, че това ще създаде негативни предпоставки за държави, които имат големи заеми в долари, каквато е Турция. „Повишението на лихвите би могло да тласне страната към рецесия, а това неминуемо ще се отрази и на България, тъй като югоизточната ни съседка е основен външнотърговски партньор“, поясни експертът.

Вижте целия разговор с Юлиан Войнов във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
"По думите му цифрите са силно подценени. " Например цифрата 3. Една много силно подценена цифра. За разлика от цифрата 9. Докато цифрата 0 изобщо не трябва да се подценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Съществената слабост на Министерството на финансите е, че не зачита въведен вреден (за устойчивия обществен просперитет) модел за прилагане на парите.Мнозина очакват Министерството на финансите да помогне за спасение от актуални злини. Независимо от знания и опит на работещите в него, Министерството на финансите не може да предпази от актуални щети, защото няма необходимата компетентност. При създадените условия е невъзможно спасение от злини, защото Министерството на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.Най-важното за спасение от актуални злини е наличие на полезен модел за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още