IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за такса смет започва отначало

Въпросът е ще влезе ли в сила най-после принципът „замърсителят плаща“

15:12 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според депутати от управляващата партия най-близкото решение до идеята „замърсителят плаща“ е да се плаща на брой живеещи в имота. Това е и най-подходящо за администриране, подчертават от ГЕРБ. 

Кой къде живее ще се отчита с ежегодни декларации, които ще се подават и по електронен път, тъй като данните от ЕСГРАОН (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението) не са свъвсем пълни. 

Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци -  на база генерирани количества, обясни Бойко Атанасов - зам.-министър на финансите.

Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите, заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да се рециклира. 

Според Димитър Бранков от Българска стопанска камара през последните няколко години бяха блокирани промените в законодателството за определяне на такса "битови отпадъци"  в съответствие с количествата събрани и третирани битови отпадъци и европейския принцип „замърсителят плаща“.

„По такъв начин бяха задълбочени проблемите с разделното събиране и оползотворяване на отпадъците, с паралелното припокриващо финансиране на едни и същи дейности и с нарастващите корупционни практики. Налице е и риск от налагане на значителни санкции от страна на ЕК по отношение на действащата система за управление на масово разпространените и битовите отпадъци, които ще бъдат стоварени върху всички данъкоплатци“ подчерта той.

Според работодателите преобладаващата част от дейностите по поддръжка включително почистване на сняг, рязане на клони, събиране на листа, косене на трева и др. нямат пряка връзка количеството събрани, транспортирани и третирани битови отпадъци. На следващо място липсва обосновка за практическата обоснованост и ефективност при прилагането  на предложните основи, вкл. разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот и брой лица с постоянен адрес.

„В тази връзка предлагаме броят на ползвателите на имотите да остане като единствена възможност /основа/ за определяне на частта от таксата за дейностите и услугите по поддържане чистотата на местата за обществено ползване“, призоваха от Българска търговско-промишлена палата БТПП.

В момента работна група работи по законопроекта, като идеята е той да бъде приет до края на годината в пакет с останалите данъчни закони.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още