IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът с подмяната на касовите апарати се задълбочава

Всяка касова бележка ще се отчита до 5 минути в НАП, решиха депутатите от бюджетната комисия

19:34 | 22.02.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Investor.bg успя да се свърже с един от големите производители на касови апарати. Според Николай Проданов от „Елтрейд“ в прокарването на новите изисквания няма нищо тайно и не са въведени тихомълком, както се оплакаха някои търговци.

„Още преди година се обсъждаше. Имаше среща между НАП, производители и браншови организации. Всички фирми знаят за тази наредба, тя беше обнародвана в Държавен вестник, промените не са направени с цел да се крие нещо. Има няколко факта обаче, които е добре да се изяснят. Според НАП промяната касае над 400 хил. касови апарата. Според нас са около 250 хил. работещи, активни фискални устройства. Вероятно данъчните имат предвид, че 400 хил. са регистрираните при тях, но това не значи, че те са активни и се използват постоянно“, обясни Проданов.

Според него тиражираната в медиите цена на нов касов апарат също е некоректна. „Обикновено варират между 120-150 лв., а не 300 лв., както се твърди. Заедно с касовия апарат обаче се продават и няколко услуги. Става дума за абонамент към мобилен оператор, който поддържа SIM картата и абонамент за сервизна поддръжка.

Все пак технологиите се променят и именно това провокира промените в наредбата. Данъчните имат нужда от повече възможности за контрол. Защото преди се отчиташе дневния оборот, а това дали търговецът е „чукнал“ на фискалното устройство всяка стока, която е продал, не е съвсем ясно. Сега вече това няма да може да се прави и всичко продадено ще трябва да се отчете“, обясни шефът на „Елтрейд“.

Той обясни още, че от касовите апарати на пазара на неговата фирма около половината могат да се „ъпгрейднат“, като по думите му сумата е смешна, от порядъка на 50 лв. еднократно. „Произведените в последните 2 години апарати на пазара могат да се обновят. Имайте предвид също, че средната продължителност на живота на един касов апарат е между 5 и 7 години. Освен това, всеки, който си купи наш апарат сега, ще получи ваучер, който ще му позволи в момента, в който влезе в сила наредбата, да обнови устройството си безплатно“, каза още Проданов. 

Той сподели също, че се готви още промяна в наредбата, която да регулира софтуера, който се използва в търговските обекти.

„Сега има възможност да се продават стоки през този софтуер, без да се издава касова бележка. Досега нямаше изискване той да е „фискален“ и всяка операция да минава през касовия апарат. Сега нещата се слагат в ред, като всеки производител ще трябва да декларира пред НАП, че софтуерът му не позволява укриване на данъци“, обясни още той.

По-конкретно става дума за текстовете в преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците, с които се правят промени в Закона за ДДС и с които се въвежда изискване производителите на софтуер за управление на продажбите и фирмите, които ползват подобен продукт, да декларират допълнителна информация за него пред данъчните. Предвижда се също фирмите, които го продават, да подлежат на глоби при установяване на пробиви.

Това засяга компаниите, които имат касови апарати, които са свързани със система за управление на продажбите, така наречените „фискални принтери“. Подобни системи се използват от търговски вериги, заведения за хранене, търговски складове, хотели. Промяната засяга над 40 хил. фискални принтера.

По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

Предстои НАП да публикува списък с предварително одобрени програмни продукти, като няма да се позволява търговците да използват друг софтуер, който не фигурира в списъка.

На днешното заседание стана ясно, че наредбата за софтуера ще бъде готова най-рано през септември тази година, а кога ще влезе в сила, не е ясно.

Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Svetli1974
преди 6 години
Някой е внесъл голям брой касови апарати и търси бързо да ги развърже . Най лесния вариант е да намери лобисти , да си плати малко и в рамките на година да реализира продукцията си . Това хоро сме го играли . Питам : Как с новите касови апарати ще накарат некоректните търговци да издават касови бележки ??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
tisia
преди 6 години
...вижте кой купува активите на ЧЕЗ България и се опитайте да разберете как ще набере нужните за това пари....е,е,е,е, и сега,а,а,а ..., в касовите апарати ли са проблема? ...корупция, ,корупция и отново корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
И тези новите апарати и системи как точно ще повлияят на търговците които и сега не чукат касов бон?Питам въпрос които всеки журналист трябваше вече да е задал на МФ и които е фундаментален за решаване на проблема. Ако няма да има ефект върху търговците които и сега не чукат касов бон и не декларират оборот ако ще и всяка секунда да праща касовия апарат информация на НАП каква ще е промяната? Може ли някои да попита МФ за обосновка и как точно смятат, че ще се променят нещата? Или това си е просто поредния начин да се съберат едни пари! До 1 година ще трябва и личните карти и книжките да сменяме защото явно бюджета яко го е закършил. Толкова ли е сложни? Просто 1/4 от ДДС-то да се възстановява на гражданите срещу предоставени касови бонове на всеки 6 месеца. Ако си на минимална заплата това са по 150 лева на всеки 6 месеца което е почти 1/3 от твоят месечен доход. Така гражданите ще са мотивирани да следят търговците и да изискват от тях касови бонове и оборота на всички ще излезе наяве. А не както сега дайте да смените касовите апарати за да може да ви одерем още една кожа пак ей така за кеф. До кога така? То скоро няма да остане фирма на светло, всички ще минат в сивия сектор защото неможе заради желанието ти (и вече се замислям дали не е мазохизъм) да си редовен да те дерат и за тези които не са и да поемаш и тяхната данъчна тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Има ли някъде информация как е изчислено:"Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава."?Факт е, държавата прилага много усилия за 330 милиона лева бюджетни вреди годишно, а пренебрегва вредната за всеки държавната грешка да липсва защита срещу вредното влияние от парите, която създава щети за милиарди. (Пример: Нанесените щети в ситуацията при "КТБ" АД.)Истината е: при наличие на държавната грешка - колкото по-добро данъчно облагане се прилага, толкова по-големи са щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Управляват ви алчни и опасни ***. Но пък това не е новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Като гледам усърдно се работи за намаляване на административната тежест за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Миналият път когато подменяхме касовите апарати (за сметка на търговците естествено) беше точно заради укриването на обороти. Сега става ясно, че ефектът е бил нулев. Колко още подмени ще са необходими? И защо добросъвестните търговци всеки път трябва да плащат за некадърността на данъчните власти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още