IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: Приемането на еврото ще донесе само ползи

Предпочитаме да се присъединим към банковия съюз и еврозоната едновременно, казва финансовият министър в интервю за Investor Digest

12:28 | 25.04.18 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов. <em>Снимка:&nbsp;ИВАЙЛО ПЕТРОВ</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

Пенсионната система на България е изправена пред огромни демографски предизвикателства - очаквано увеличаване на продължителността на живота, съпътствано от намаляването на населението, предстоящото оттегляне от трудовия пазар на най-многочислените български поколения и замяната им от най-малочислените... Прогнозите на МФ сочат остро влошаване на дефицитите в пенсионната система след 2040 година. Какво може да се предприеме срещу това?

- Механизми, разбира се, има. Трябва да се отчита, че балансът в осигуряването бе съзнателно нарушен през 2001-2008 година, когато съзнателно се намаляваше осигурителната вноска. Смяташе се, че така ще намалим цената на труда и ще увеличим конкурентоспособността. Това вероятно бе вярно, до голяма степен. Въпреки че в годините след кризата се видя, че ниската осигурителна вноска не означава задължително ниска безработица и висока заетост.

Но със сигурност пенсионно-осигурителният модел, който почива на солидарността - тоест, че пенсиите на днешните пенсионери се плащат от днешните осигурени - предполага при нарушена демографска структура и застаряващо население да се мисли за по-дълъг трудов живот. Говоря в дългосрочен план, тъй като промените, които ние направихме през 2014-2015, ще дадат глътка въздух. Те са свързани с увеличаване на осигурителната вноска с 2%, с поетапно увеличение на възрастта за пенсиониране, което върви, макар и с по-бавни темпове от предложените. Подобни мерки могат да се приложат и в бъдеще, когато дефицитът стане такъв, че измести другите разходи на държавата и принуди правителствата да мислят за допълнително преразпределение.

Така или иначе при увеличаващата се продължителност на живота, при демографските процеси, които наблюдаваме от двадесетина години, и при ниската осигурителна вноска не можем да очакваме пенсионните фондове да тънат в охолство. Въпросът е доколко прогнозите, които сега се правят за след 2040 г., ще останат актуални, и дали процесите няма да се променят. Аз съм убеден, че много български граждани, млади хора, които заминават да учат в чужбина, все по-често се връщат веднага след завършване на висшето си образование, или малко след това. В последните две години повече хора се връщат, отколкото заминават. 

Със сигурност внасянето на външна работна ръка извън ЕС не е задължителна панацея. Аз гледам скептично на такова решение. Макар че ако се налага краткосрочно, сме готови да го подкрепим.

Автоматизацията и изкуственият интелект вероятно ще разтърсят основно трудовия базар в близко бъдеще и ще обезсмислят напълно много от нискоквалифицираните професии. При тези обстоятелства е разбираемо, че правителството определи образованието като основен приоритет. Не би ли могъл обаче този приоритет да бъде финансиран по-сериозно? По прогнози на Министерство на образованието до няколко години училищата ще загубят 40% от учителите си заради навършена пенсионна възраст...

- По-добре късно, отколкото никога. Можеше и по-рано да се постави този приоритет. Но щом постигнем това учителската заплата да е по-висока от средната за страната, по естествен път ще бъдат привлечени по-добри учители. Смея да твърдя, че подобна тенденция вече се забелязва. Това, че учители се пенсионират, не значи, че няма кой да влезе на тяхно място.

По-скоро нашата политика е насочена към повишаване на ролята на българския учител, и на възможността да изискваме повече от него. Ролята на семейството - аз самият съм родител - се неглижира в последните 20-25 години. Родителите сякаш очакват образователната система да свърши цялата работа по обучение и възпитание на децата. Нещо, което при каквито и да е нива на възнаграждение не можем да очакваме само от учителите.

В годините преди 1989 г. в класните стаи влизаха най-добрите 30 % по успех от завършващите висше образование. Днес не е така. Искам да се върнем към тази статистика. Но за да стане това, трябва да дадем възнаграждение, което да привлече тези млади хора.

България е една от страните с най-ниски данъци като дял от БВП в Европа - ако не греша, изпреварена само от Ейре и Румъния. Това не противоречи ли донякъде на обявените цели за намаляване на социалното неравенство? С оглед и на възходящия икономически цикъл, логично ли ще е да се преразгледа данъчната система в близко бъдеще според вас?

- Тук по-скоро въпросът е дали концептуално искаме държавата да решава вместо нас, преразпределяйки по-голяма част от нашия доход, или сами да решаваме за себе си. Този въпрос се свежда до общия размер на данъците.

Вторият въпрос се отнася до облагането на доходите на физическите лица. Той често се повдига - дали не трябва да въведем прогресивно облагане, така че този, който е по-инициативен и печели повече - да плаща повече. Моето мнение е, че все още няма достатъчно аргументи в полза на прогресивното облагане в момента. Освен това, че някои са по-неуспешни в живота и затова трябва другите да им плащат. За мен политиката за справяне с неравенството има място, но тя трябва да минава през по-добър достъп до образование и по-широка система за социална закрила, а не през прихода. Тоест да не стане така, че този, който е по-слабо образован и няма високоплатена работа, да бъде освобождаван от ангажимент за плащане, а този, който е инвестирал повече в себе си, който е по-успешен и изкарва повече, да бъде натоварван допълнително.

Справянето с неравенството трябва да започва от по-добрия достъп до образование. Това не изключва дори мерки, свързани с принуда. Знаете колко деца върнахме в образователната система с административни мерки срещу родителите, които не носят отговорност дали децата им посещават училище... Ако едно дете не бъде нахранено или заведено на лекар, то се отнема от родителите му, защото те не се грижат добре за него. В същото време ако не ходи на училище, ако е лишено от социални компетентности - а увреждането от това може да е дори по-голямо - държавата няма никакви претенции към този родител, и не го смята за безотговорен.

Колкото до цялостната преразпределителна роля на държавата, няма и 30 години от времето, когато тя решаваше изцяло вместо хората. Много хора са с носталгия по това време. Но за да може държавата да решава преобладаващо вместо индивида, трябва да имаме много силно развити институции и гражданско общество. За да сме сигурни, че държавата е ефективна във взимането на решения. Ако имаме съмнения за това, трябва да оставим на обикновения, образования човек сам да решава как да разпределя доходите си. В този смисъл продължавам да смятам, че поддържането на ниски данъци е добро.

Някои данъци - например такса смет - бяха преразгледани така, че да намалят тежестта върху бизнеса и да я увеличат върху гражданите...

- Сметосъбирането и поддържането на чистотата са услуга, която трябва да е обвързана с това кой колко замърсява. Премахваме постепенно една несправедливост: юридическите лица да плащат на база стойността на активите, без да се държи сметка дали действително тяхната дейност замърсява.

Безспорно поправянето ѝ ще е предизвикателство за местните власти, защото ще пребалансира тежестта между бизнеса и населението. Общините трябва да положат усилия да направят сметосъбирането максимално ефективно.

В същото време държавата регулира много други фактори, като цената на тока, с обратната философия - ниска тежест върху населението и висока върху бизнеса. Логично ли е да се уеднаквят принципите на таксуване?

- Ако визирате енергоснабдяването, отчасти сте прав, отчасти - не. Предстои обаче едно голямо уравнение да се реши, свързано с дългосрочните договори на т. нар. "американски" централи, с които сме в доста напреднала фаза на преговори. Очаквам в следващите няколко месеца да постигнем резултат, който ще облекчи тежестта върху бизнеса и населението. Ще спра дотук, защото част от преговорите са още на работен етап.

Да, това са части от изкривявания на социалната политика. Имаше още по-лоши примери през годините, когато се потискаше промяната в цената на електроенергията по чисто политически съображения. Това доведе до декапитализиране на енергийната система и до нейната огромна задлъжнялост.

Да не говорим, че допуснахме твърде рано, още преди поставените срокове, България да изпълни квотата за енергия от възобновяеми източници. Оценяваме го като стратегическа грешка, защото технологиите постоянно поевтиняват и високата цена, която се плати за подобни инвестиции в миналото, можеше да е доста по-ниска, ако не бяхме избързали.

За съжаление често политическата класа се подчинява на конюнктурни и популистки решения с оглед някакво очаквано политическо дълголетие. Но през годините е доказано, че популизмът не е донесъл дълголетие на нито една партия, и на нито един политик. Крайно време е да разберем, че трябва да сме повече рационални, отколкото привидно угодни на избирателите.

България има най-стария автопарк в ЕС, донякъде и в резултат на облагането, което се основава най-вече на платежоспособността на купувачите им и съответно толерира най-евтините автомобили. Повечето страни в съюза вече прилагат облагане на база замърсяване. Какви са аргументите този принцип да не се прилага и у нас? Как гледате на схемите за субсидиране на екологични автомобили, които се прилагат в някои други европейски страни?

- Има различни примери в Европа. Факт е, че у нас моделът, по който се облагат леките автомобили, е свързан най-вече със стойността им, без в достатъчна степен да отчита замърсяването и екологичната следа, която всеки автомобил оставя. Правим анализи в министерството заедно с Националното сдружение на общините. Сигурни сме, че това е проблем, който ще се задълбочава, защото в доста европейски страни в момента се обмисля или вече налага политика за пълно премахване на дизеловите леки автомобили.

Това автоматично ще увеличи естествения натиск България да се превърне още веднъж в гробница на автомобили втора ръка от Европа, в случая - дизелови. Така че със сигурност нямаме много време за реакция. Трябва да засилим ролята на екологичния компонент в облагането на леките автомобили. И не трябва да е толкова лесно да имаш лек автомобил. На практика сега с една средна работна заплата в София можеш да отидеш до Дупница, да си купиш един автомобил и пак в рамките на тази заплата да го регистрираш и да започнеш да участваш в движението. Нещо, което го няма никъде - поне в Европа.

Отдалечаването на обикновения човек от държавата го превръща в хейтър, който смята, че някой друг му е длъжен

Отдалечаването на обикновения човек от държавата го превръща в хейтър, който смята, че някой друг му е длъжен. А всъщност държавата - това сме всички ние и всеки сам трябва да намери своето място в нея. Както с претенциите към политиците като част от гражданското общество, така и със собствения си принос към правилата, които трябва да се спазват.

Текст: КОНСТАНТИН ТОМОВ
Фотография: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

Интервюто е дадено за Investor Digest 

Научете повече по темата за еврозоната, банковия сектор и др. на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 4
крас
преди 6 години
до )14 А от кого взе парите ФГВБ ??Кой му отпусна заема и с какви активи го обезпечи фонда??Не беше ли правителството УМНИКО???Защо БАНКИТЕ, които са акционери на този ФГВБ не платиха и не поеха риска, а го прехвърлиха на ДЪРЖАВАТА КОЯТО ТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ ЗА ДА ДАДЕ ПАРИТЕ НА ТЕХНИЯ ФОНД ?!!!НЕ Е ЛИ ТОВА БЕЗУМИЕ ГРАНИЧЕЩО С *** ДА ТЕГЛИШ ЗАЕМ ОТ БАНКИТЕ КОИТО СА АКЦИОНЕРИ НА ТОЗИ ФОНД , И ГО ПРЕДОСТАВИШ НА ФОНДА ИМ КАТО ЗАЕМ , който разбира се не е гарантиран защото тази ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА няма активи!!Не мисли, че останаха незабелязани и двата поредни ДЪРЖАВНИ депозита предоставени на друга една изпаднала в състоянието на КТБ банка - ЕДИНИЯТ ПРЕДОСТАВЕН ОТ ОРЕШАРСКИ , А ДРУГИЯТ ОТ БОРИСОВ!!ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ОБСЛУЖВАЩА НЯКОЛКО БАНКИ ЗА КОИТО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МВФ АЛАРМИРАХА, ЧЕ АКО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЩЕ ИЗПАДНАТ В СЪСТОЯНИЕТО НА КТБ.ВРЕМЕ Е НАИСТИНА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД И СЕ ОСВОБОДИ НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ!!АКО ТОВА НЕ БЪДЕ НАПРАВЕНО РИСКУВАМЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ОСТАНЕ НИЩО и по точно никой!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 6 години
до )14 А от кого взе парите ФГВБ ??Кой му отпусна заема и с какви активи го обезпечи фонда??Не беше ли правителството УМНИКО???Защо БАНКИТЕ, които са акционери на този ФГВБ не платиха и не поеха риска, а го прехвърлиха на ДЪРЖАВАТА КОЯТО ТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ ЗА ДА ДАДЕ ПАРИТЕ НА ТЕХНИЯ ФОНД ?!!!НЕ Е ЛИ ТОВА БЕЗУМИЕ ГРАНИЧЕЩО С *** ДА ТЕГЛИШ ЗАЕМ ОТ БАНКИТЕ КОИТО СА АКЦИОНЕРИ НА ТОЗИ ФОНД , И ГО ПРЕДОСТАВИШ НА ФОНДА ИМ КАТО ЗАЕМ , който разбира се не е гарантиран защото тази ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА няма активи!!Не мисли, че останаха незабелязани и двата поредни ДЪРЖАВНИ депозита предоставени на друга една изпаднала в състоянието на КТБ банка - ЕДИНИЯТ ПРЕДОСТАВЕН ОТ ОРЕШАРСКИ , А ДРУГИЯТ ОТ БОРИСОВ!!ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ОБСЛУЖВАЩА НЯКОЛКО БАНКИ ЗА КОИТО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МВФ АЛАРМИРАХА, ЧЕ АКО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЩЕ ИЗПАДНАТ В СЪСТОЯНИЕТО НА КТБ.ВРЕМЕ Е НАИСТИНА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД И СЕ ОСВОБОДИ НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ!!АКО ТОВА НЕ БЪДЕ НАПРАВЕНО РИСКУВАМЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ОСТАНЕ НИЩО и по точно никой!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Ние сме в НАТО и ЕС (излизане от които е реално само след техен разпад или война с поредно освобождение). В ситуацията, целта на управляващите не е държавата или народа ни, а да грабят за себе си с всякакви врътки защото така или иначе сме колония. Печатащите долари и евра безспорно са по-големи тарикати от нашите (просто са на по-високо, еврейско ниво), докато нашите са по-тарикати от тях на по-ниско *** ниво. ... Случайно ли е, че след Освобождението от турско (извършено от руснаците), Великите сили са ни сложили начело техен човек (чужденец западняк), и не са се доверили на Бай ***. Аз се съмнявам, че едрите български чорбаджии са приветствали Освобождението в степента в която го е приветствал народа ни. ... Качествата да се управлява в името на народа предполагат влизане в политиката след успешна реализация в голям конкурентен бизнес (не за крадене на пари, а да разчистят чуждата едра конкуренция и задоволят Егото си оставяйки своето име), нямащ нищо общо с мутренски фирми и еничарство. Днес подобен бизнес може да бъде само наш независим банково-корпоративен, какъвто (батковците чрез НАТО и ЕС) няма да позволят някому у нас да развие. ... В ситуацията поне да си мълчим и траем неутрално е най-добре: без да взимаме заеми; без да се напъваме да се обвързваме със умопомрачително надутите долар и евро валути; без да обединяваме Балканите; и без даваме съвети на Ердоган да не се заиграва с руската мечка, ... щото евентуално Тиквонций и сие ще избягат, но народът ни ще плаща или ще доизбяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 8
the_evil_lord_Darth_
преди 6 години
Доходите в България са твърде ниски и едно приемане на еврото като национална валута, ще ни направи още по-бедни на фона на всички доходи в еврозоната. Това обвързано с всички други последствия /европейски нормативни актове/ ще ни направи беззащитни на свободния пазар и ще ни изкупят на безценица най-големите спекуланти и терористи, защото те първи ще се възползват от "намалението". Факт е, че приемането на еврото като национална валута отвързва ръцете на правителството за много неща, които са европейски приоритет, но прави по-голямата част от населението беззащитно на свободния конкурентен пазар на труда, на стоките и услугите. Това ще отвърже ръцете на правителството и ще унищожи средната класа /местния бизнес/ в България. Трябва да се търси по-соломонвско решение по този въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 8
QUANTUM
преди 6 години
Това да се качваш на потъващ кораб е самоубийство. Преди 10 год. може би имаше някаква логика да се приеме еврото, но сега не бива да влизаме в еврозоната...Без да съм пророк, но до 10 год, ЕС няма да е в тази форма. Англия е аут, скоро и други. Не може да плащаш сметките на другите и да искаш да участваш в такова нещо. Сега искат и Сърбия да влезе, после Албания и Македония, тези германци на кого ще плащат не се знае. Не отива на добре работата....А като влзем в еврозоната, енда част от валутния резерв ще замине като капитал във Франкфурт, другата ще се изтегли, за да обърне в евро и да се пуснат банкноти на хората....Абе кофтито е, че хора от Свищов казват какво да се прави, а има бг светила в банковата сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 9
Специалист по всичко
преди 6 години
Ако трябва да сме напълно точни, накрая сметката я плати Фондът за гарантиране на влоговеге в банките, а не Държавата с държавни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Аферата КТБ е христоматиен пример за това как действа ВАЛУТНИЯ БОРД!!!НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ПОВЕДЕНИЕТО НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ КОЯТО ВКАРА КАЧУЛАТИТЕ И НЕ С ВЕСНИК , А С ВЪОРЪЖЕНИ ЛИЦА УБИ БАНКАТА. По интересен е отказа на БНБ да осигури ликвидност за КТБ и още една друга изпаднала в подобно състояние банка. Ролята на СПАСИТЕЛ на частната институция се яви ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ , който с държавен заем плати ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКАТА КЪМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ Й!!Остава необяснен въпроса , ЗАЩО СЛЕД КАТО ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ , АКТИВИТЕ НА БАНКАТА НЕ СТАНАХА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ???Защо банка ВИКТОРИЯ /100% собственост на КТБ/ не стана държавна , а частна собственост на г-жа Петя Славова!!ЗАЩО ВЪЗБРАНЕНИЯТ ВИВАКОМ ПОПАДНА С ЕДНА ИЗМАМНА СХЕМА В РЪЦЕТЕ НА ЕДИНИЯТ ОТ АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ - представляваната от Милен Велчев офшорка В.Т.Б !!Дали така щеше да постъпи Борисов , ако това бяха негови , а не държавни пари ?!! Всъшност не играха ли за акционерите на КТБ и не я доведоха ли до УМИШЛЕН ФАЛИТ банката и ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ , И ПРЕМИЕРА БОРИСОВ , И МИЛЕН ВЕЛЧЕВОТО ВТБ , И ОПОЗИЦИЯТА КОЯТО СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ МЪЛЧЕШЕ И ГЛАСУВАШЕ ЗА ОТПУСКАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ С КОЙТНО ДА СЕ ПЛАТЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БАНКАТА КЪМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ?!!Кой придоби близо ПЕТ ПЪТИ обезценените от КВЕСТОРИТЕ активи на КТБ??Освен акционера ВТБ ,имаше и някои нейни ДЛЪЖНИЦИ сред които и едно пухкаво дебело момче бивш секретар на младежкото НДСВ, които също намазаха филията от фалита на КТБ !!За МИРОЛИО И ЦЕСИИТЕ МУ ДА НЕ ГОВОРИМ!!ТАКЪВ ГРАБЕЖ НА ДЪРЖАВАТА КАТО СЕГАШНИЯ НЕ Е ИМАЛО И ПРЕЗ ТУРСКО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
Специалист по всичко
преди 6 години
Истината е, че ползите и недостатъците са незначителни, а и не толкова сигурни, както се представят. Въвеждането на еврото в никакъв случай не е мярка, с която кардинално да се решат икономическите, социалните или каквито и да е проблеми на държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 6 години
Абе Люси, Те наистина ли вярваш, че тези от ЕС ще припнат от радост да ни приемат в "ЧАКАЛНЯТА"???ДА НЕ СА ЛУДИ БЕ?!!!По действащия към момента Закон за БНБ , Управление Емисионно изнася до цент активите си в ЗАПАДНИТЕ БАНКИ!!! Да не са луди западняците да върнат активите на БНБ и на ЦЕНТРАЛНАТА БАНАКА да и се предостави възможността като всяка друга нормална такава да отпуска ЗАЕМИ на ПРАВИТЛСТВОТО ???В тази тракачка в която са ни вкарали с ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ , на БНБ не само е ЗАБРАНЕНО да отпуска заеми на правителството , но е и ДЛЪЖНА до цент да изнася и то при ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ активите на управление Емисионно. Правителството получава с лихви гонещи до 10 % заеми от същите тези ЗАПАДНИ БАНКИ управляващи парите на БНБ с отрицателна доходност!!!Безумието на целият този ПАРИЧЕН СЪВЕТ е в това , че дори получавайки заеми от чужди банки, ПО СМЕТКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ВЛИЗА ВАЛУТА, а левовата равностойност на заема!!!ОПЕРАТИВНО ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ Е НАПРАВО СКУПЕНО!!То поддържа само едни административни разходи и нищо повече!!Желанието на Горанов реално се свежда до излизането от ВАЛУТНИЯ БОРД и превръщането на БНБ в истинска ЦЕНТРАЛНА БАНКА!!РЕАЛНО В МОМЕНТА БНБ НЕ Е ТАКАВА!!НЯМА КОЙ ДА МУ ГО ПОЗВОЛИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 6 години
хммм ... "Маржа които западните тарикати правят достига 10 % и е подплатен с безумния Закон на БНБ съгласно който на ЦЕНТРАЛНАТА БАНСКА Е ОТНЕТА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПРЕДОСТАВЯ КРЕДИТИ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТО!!!Защо така ГЪШИМ западните банки бе Горанов ???"ами върни още малко лентата преди да въведат тази "забрана" , или така наречения валутен борд и ще си отговориш сам :))) . макар , че въпреки тази забрана , един готин мустакат субект дето се подсмихва от сръбско , успя да я заобиколи и да се кредитира , и то доста добре да се кредитира :))) ... те затова е отнета възможността да дават на правителството :))) ... иначе по темата , сладкодумно и убаво обяснява др.Горанов , ама не е лъжица за нашта устица все още еврото ... тъй мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още