IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията в банките се увеличиха за една година с 9,6% до 71,7 млрд. лева

С 18,4% на годишна база расте в края на юни броят на депозитите на домакинствата между 200 хил. и половин милион лева

20:32 | 08.08.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на юни достигат до 71,709 млрд. лева, като нарастват с 9,6% на годишна база, докато в края на март отчетоха 7,7% годишен ръст. Данните сочат леко ускорение.

Това показват предварителните данни от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

В края на второто тримесечие броят на депозитите в банковата система са 10,368 милиарда и намаляват с 2,6% на годишна база, докато в края на март годишното намаление беше 1,8%, се вижда от статистиката на централната банка.

Експертите на БНБ пресмятат, че в края на юни спрямо края на първото тримесечие броят на депозитите намалява с 1,2%, а размерът им нараства с 2,8%.

Спестяванията на бизнеса

Депозитите на фирмите в края на юни с увеличават с 3,7% на годишна база до 629 хил. броя, при годишен ръст от 4,6% в края на март. В края на второто тримесечие на 2018 г. тези депозити са в размер на 22,693 млрд. лева като за една година нарастват с 15,6% при 13% годишно повишение в края на първото тримесечие. Спрямо края на март броят им се увеличава с 0,7%, а размерът – с 4,7%.

С 18,9% е годишното нарастване на спестяванията на бизнеса над 500 хил. до 1 млн. лева, показват наблюденията на Investor.bg. След тях, с увеличение от 12,9%, растат депозитите от 200 хил. до 500 хил. лева. На трето място – с 10,3% е годишното повишение при вложенията над 1 млн. лева.

Депозити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД по количествени категории – юни  2018

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Според мен е комбинация от - лошо управление на финансите и страх. На никой не му пука за инфлации, дефлации, кризи. А КТБ лесно може да се избегне, просто не вкарвай над 100к евро в една банка. Нямам идея, каква част от тия пари са на хора над тази сума. За повечето българи, инвестицията е да изръсят 100к за някоя панелка и да получават 500 лв наем. В което няма нищо лошо, но ако уцелиш подходящия момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
А името на спестовника, тайна ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Трудно е на се намери в какво да се инвестира в момента и затова спестовните хора наливат излишните си пари в банките, лихвите са нищожни със сигурност не покриват инфлацията, но инвестицията в имоти може да бъде също губеща, за смешната ни борсова търговия няма да обсъждам въобще. Парите в банка обаче не са ваши пари господа, не го забравяйте, не забравяйте КТБ. Ако има "ПУК" ще ги загубите или част от тяхще загубите или няма да разполагате с тях за неизвестно какъв период от време, или всичко това заедно. Заслужава ли си риска за някъкви си части от процента годишна лихва. Според мен, не. Търсете алтрнативи или поне вкарвайте пари в банки в страни от Еврозоната, нашите не са такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още