IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Поне 30% от приходите по клинични пътеки да са за заплати на персонала

От Лекарския съюз настояват да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки, както и с поне 10% да се намалят обемите

11:40 | 13.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците. За това ще настоява Българският лекарски съюз (БЛС) в преговорите за новия Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

От Лекарския съюз ще настояват да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки, както и с поне 10% да се намалят обемите, което означава да се намалят хоспитализациите на година, поясни д-р Маджаров. Той посочи, че не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да набавят средства за заплати на персонала си.

Припомняме, че д-р Маджаров акцентира на необходимостта от мерки за занижаване на хосхпитализациите в лечебните заведения. Той съобщи, че от Българския лекарски съюз настояват предвидените допълнителни 200 млн. лева в бюджета на НЗОК за следващата година да отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки, но и да се намалят с минимум 10% прогнозните хоспитализации за следващата година.

"Така ще се освободят още около 200 млн. лв. и така цените на клиничните пътеки могат да бъда реално увеличени с около 400 млн. лв.", обясни вчера той. По думите му с този ход няма да се решат генерално проблемите в системата на болничната помощ в България, но ще влязат значително количество средства, които ще подпомогнат дейността на болниците.

Необходимо е и да се работи в посока за оптимизиране на болничния престой, каза още той и подчерта, че от свръхдълъг болничен престой преди години сега има диагнози, по които пациентът престоява в лечебното заведение твърде кратко и се изписва недоизлекуван.

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове, пише БТА. Освен това средствата от бюджета на НЗОК за извънболнична помощ трябва да бъдат увеличени с 18 млн. лв., за да се гарантират профилактиката и изследванията на гражданите, допълни още той. Съсловната организация предлага още и да не се санкционират лекарите, ако надвишат броя на талоните за профилактични прегледи. 

Друго искане на БЛС е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още