IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха рамката на бюджета за догодина

Бяха гласувани повече пари за отбрана и заплати, но дебатите продължават и утре до окончателното гласуване на всички текстове

23:05 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през 2020 г., Това е от малкото приети предложения на опозицията, което бе гласувано единодушно. За мярката са нужни 5 млн. лв., което бе отразено в разчетите на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за следващата година, който също бе приет на второ четене. Бюджетните взаимоотношения на МТСП са в размер на 1,4 млрд. лв. 108,8 млн. лв. са средствата в политиката в областта на пазара на труда, свободното движение на работници и трудова миграция. 581,2 млн. лв. са предвидените средства за политиката в областта на социалното включване. 572,6 млн.лв. е бюджетът в областта на политиката за хората с увреждания.

„Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година. Затова колегите социални работници, работещи в АСП - близо 4700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото 10-процентно увеличение”, коментира зам.-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Относно бюджета за 2019 в началото на дебатите за държавните пари за догодина финансовият министър Владислав Горанов посочи, че предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0,2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лв. по-малко. Той обаче увери, че тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година. Горанов посочи, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин и очаква да бъде наваксано неизпълнението от тази година. 

Преизпълнение на приходите няма, има изпълнение на приходите, коментира министърът по повод аргументите на БСП за по-голяма разходна част за догодина. Всички предложения, които сте направили водят по наши оценки - може да бъркаме, но все пак в Министерство на финансите работят по-добри експерти отколкото в различни партийни централи - до 4,5 млрд. лв. дефицит спрямо консолидираната фискална програма, посочи той. По думите му 4,5 млрд. лв. е разминаването между приходите и разходите, ако всички предложения на левицата бъдат инкорпорирани в член първи на бюджета.

Иначе е добра да споменем, че общо основното приходно перо на бюджета е в размер на 46,8 млрд. лв., което се равнява на близо 37% от БВП. Това е с около 3 млрд. лв. повече спрямо 2019 г. и заложените 43,54 млрд. лв. приходи за тази година. 

При разходите също има близо 1 млрд. лв. увеличение – от общо 45,9 млр. лв., планирани за тази година, се очаква през 2020 г. те да достигнат 46,8 млрд. лв. Основните направления, по които ще дойдат тези допълнителни разходи, са повишаването на пенсиите и заплатите в образованието и на държавната администрация. Най-много разходи – 18,43 млрд. лв., са предвидени за социални и здравно-осигурителни плащания. 

Размерът на данъците и осигуровките остава непроменен. Вноската на страната ни към общия бюджет на ЕС ще бъде в размер на 1,4 млрд. лв.

Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6,7 % (процент, определен по т.нар. „швейцарско правило” на чл. 100 от КСО), като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”. За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва в размер на 1,2. Минималната работна заплата от 1 януари 2020 г. ще бъде 610 лв. 
В обобщение, в сравнение с тази година се отпускат половин милиард лева повече за здравеопазване, 590 млн. лв. повече за пенсии в съответствие с възприетия пенсионен модел и 196 млн. лв. повече за социални помощи и обезщетения. Има ръст от 116,4 млн. лв. ръст на средствата за програми, дейности и служби по социално осигуряване. 610 млн. лв. повече ще бъдат дадени за образование.

Утре дебатите по текстовете продължават до окончателното им приемане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още