IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ: Вноската за пенсия трябва да е поне 30% от осигурителния доход

Дефицитът на осигурителната система ще се увеличава, като прогнозата за 2020 г. е за малко над 4,1 млрд. лева, а през 2022 г. той ще е над 4,5 млрд. лева

19:30 | 05.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В следващите години ще се увеличава размерът на трансфера от бюджета към НОИ, за да може да бъдат обезпечени пенсиите, показва годишният актюерски доклад на Националния осигурителен институт с прогнозни разчети до 2070 г. Причината е, че размерът на осигурителната вноска не е достатъчен за покриване на разходите.

Според актюерските разчети зависимостта на системата от парите в хазната в края на периода ще се увеличи и трансферът за покриване на недостига от средства ще нарасне с около 5% от общите разходи.

Общо за периода 2018-2070 г. разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП, достигайки до 10,2% през 2070 г. при около 8,5% през 2018 г., изчисляват в НОИ.

Трансферът за пенсии

При 35,7% през 2018 г., през 2070 г. делът на трансфера от централния бюджет ще достигне 40,7% от общите разходи на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Това показва, че при сегашните разпоредби по отношение правото и размерите на пенсии и обезщетения, и дори при очакванията за намаляващ коефициент на заместване на дохода, приходите от осигурителни вноски няма да са достатъчни, за да компенсират нарастващите разходи на системата, прогнозират в НОИ.

Сметките показват, че в периода 2019-2036 г. има известно подобрение и необходимият размер на вноската за пенсия ще е малко над 24% . Най-малка ще е разликата между действителния и нужния размер на вноската между 2030 и 2040 г., когато се очаква и най-нисък дефицит в ДОО.

Необходим размер на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства на ДОО в % от общите разходи, 2018-2070 г.

След това обаче разликата отново ще нарасне, показва актюерската прогноза на осигурителния институт. Ако през 2018 г. трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига за пенсии е бил малко над 3,8 млрд. лева, прогнозата за 2020 г. е за малко над 4,1 млрд. лева, а през 2022 г. вече достига над 4,5 млрд. лева.

                      Баланс на ДОО в % от БВП, 2019-2070 г.

Адекватността на пенсиите остава повод за сериозна загриженост. Актюерите отчитат, че намалява броят на пенсионерите поради завишените изисквания за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и в резултат от демографските процеси, но за подобряване баланса на фондовете на ДОО сериозно влияние оказва   по-ниският коефициент на заместване на дохода (средна пенсия към среден осигурителен доход). Според тях той е факторът с най-голям принос за намаляване на недостига от средства в системата като дял от БВП.

От около 42% през 2018 г. в дългосрочен план коефициентът на заместване ще намалее до 35% през 2070 г. , посочват разчетите на актюерите.

Специалистите обясняват, че върху този процес ще влияе най-вече законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд.

При различни допускания за особеностите на трудовата кариера, редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% в началото на периода до над 25% през 2050 г.

Условия за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО, 2018 – 2022 г.

Фондовете на ДОО

Наред с адекватността на пенсиите, в дългосрочен план финансовото състояние на фондовете на ДОО също е повод за притеснение. Прогнозите показват, че въпреки подобрението, балансът на системата ще остане отрицателен за целия период 2018-2070 г.

Наред с това, след 2037 г., когато приключва увеличението на законоустановената пенсионна възраст, балансът на фондовете на ДОО ще започне да се влошава, достигайки дефицит от около 4,8% през 2070 г.

Причината е, че размерът на осигурителната вноска не е достатъчен за покриване на разходите.

Вноската за пенсия за най-масовата трета категория труд е 19,8% от осигурителния доход, но за да се покрият разходите, е нужно размерът да е малко над 30%.

Разликата между действителния и необходимия размер на вноската е ключов показател за финансовата стабилност на пенсионната система, се подчертава в доклада на НОИ.

Осигурителни вноски за фондовете на ДОО и разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице, 2018 – 2022 г.

Този размер се изчислява по специална формула - според броя на осигурените и на пенсионерите, както и според това пенсията какъв процент от заплатата замества.

                         Нарастване на средния осигурителен доход, 2018-2070 г.

За 2018 г. необходимият размер на вноската за пенсия е бил 30,8%, а средният действителен размер, изчислен като средно претеглена величина на осигурителната вноска за родените преди 1 януари 1960 г. и за родените след 31 декември 1959 г., е бил 16,6% или с 14,2 процентни пункта по-ниска от необходимата.

В периода 2019-2036 г. се очаква намаление на необходимия размер на вноската до 24,3% поради прогнозираното намаление както в коефициента на зависимост, така и в коефициента на заместване на дохода.

След 2036 г. при възходяща тенденция в коефициента на зависимост и запазване на относително постоянно ниво на коефициента на заместване на дохода от 34-35%, необходимият размер на вноската за пенсия постепенно нараства до около 30% през 2060 г., като остава на това ниво до края на прогнозния период.

Средният действителен размер на вноската за пенсия постепенно намалява от 16,6% в 2018 г. до 15,9% в 2029 г., когато осигурените лица, родени преди 1960 г. ще излязат от пазара на труда, след което остава постоянен до края на 2070 г.

                             Необходим и действителен размер на вноската за пенсия, 2018-2070 г

По-висока пенсионна възраст

Планираното обвързване на пенсионната възраст с промените в средната продължителност на живота след 2037 г. ще доведе до допълнително увеличение на законоустановената възраст за пенсиониране, но финансовият ефект върху ДОО от тази мярка не е еднозначен.

Дали хората ще бъдат в състояние да останат на пазара на труда и след 65 годишна възраст или голяма част от тях ще се инвалидизират е въпрос, отговорът на който зависи от много и различни фактори, в т.ч. от условията на труд, които ще им бъдат предоставени, от развитието на здравеопазването и др.

При текущата нормативна рамка, по-високият икономически растеж, съпроводен с по-висока заетост, по-ниска безработица и по-високи трудови възнаграждения, е факторът с най-силно положително въздействие върху дългосрочното финансово състояние на ДОО, пише в доклада на НОИ.

Проведените тестове за чувствителност показаха, че вариантът с по-висок икономически растеж води както до намаляване на разликата между размера на осигурителната вноска и размера ѝ, необходим за балансиране на системата, така и на недостига от средства в ДОО.

При съществуващите разпоредби по отношение осъвременяването на пенсиите, динамиката на средната пенсия обаче ще продължи да изостава от динамиката на средния осигурителен доход за страната.

                         Промени в размерите на пенсиите за трудова дейност, 2018 - 2070 г.

От НОИ уточняват, че прогнозният период е от 2019 г. до 2070 г. (52 години), като резултатите за първите четири години на прогнозата са съобразени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2019 г. и тригодишната прогноза на консолидирания бюджет на ДОО за периода 2020 – 2022 г. (вариант октомври 2019 г.). 

Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 1
ss_sgp
преди 3 години
'Хрантутниците' може да вършат като бройка преобладаващия процент престъпления, но икономическия ефект им е малък. За липсващите пари за пенсии имат отношение малък на брой милиардни кражби :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Американската и австралийската системи са много добри, въпреки известни разлики при тях.Държавата да плаща пенсия САМО социални пенсии и на определени професии държавни служители.За всички останали - пенсионни фондове. Един иска да отделя 10%, ОК, друг -20%, добре, кат стане човек на 60 иска да се пенсионира - добре, щом си заделил и ще ти стигнат! Това е. Стига с тия соц уравновиловки! Който колкото иска да събира и когато иска да се пенсионира.При сегашната система, в настоящия момент осигуровките стигат за едва 50% от пенсиите, няма и толкова. Останалото се попълва от бюджета, примерно от приходи от акцизи, ддс и др.Така, че пенсии ще има, но се ощетява бюджета.Хората си мислвт, че пенсиите някой ги дава.И заради това не щат да събират.Плащат по 50 лв примерно осигуровка, а после ксто дойде време за пенсия, реват кат магарета Аууу, пенсията малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Ще видите 30%, колкото пенсионерите видяхя обещаните 300 лв. минимална пенсия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
hagan
преди 3 години
браво истина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Мой близък работи от години на Запад, средно отговорна позиция в хотелска верига. Та често му се налага да работи извънредно, при което обаче допълнителните пари му се облагат с някакви завишени данъци, немалки. Привикал той шефчето и:- Така и така, Бос. дайте да се разберем тези пари да ги даваш кеш, на ръка. Едновременно добре за мен и за теб. Ще се оправимОня го попогледнал с разбиране, види се не за пръв път получава такива предложения и отговаря:- Гледай сега, Пич! Разбирам те отлично, но и ти ме разбери - не ми се лежи в затвора!Някой да е осъден в БГ за не-внасяне на вноски в НОИ?Гешев?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Стига с тоя комунизъм - всичко да отива в обща каца и държавата да разпределя.Никакви осигуровки не ми се внасят в мафиотска България.Искам да се въведат лични партиди и тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Дупла 3 е , че плащат само баламите ..... държавТ една НУЛа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Тук има няколко дупки. Едната е, че парите за пенсия не стоят в отделни сметки а в общия кюп на амон ра глупостите.... второто е, че тези пари 40 години не работят за никого дори губят стойност. А може да се удвоят с нулев риск. Злато, дцк но не само на българия 10 процента индексни фондове инготово за 40 години капитализирано минимум по 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 26
hagan
преди 3 години
Много добра статия-и най важното показва истинското решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Що направо не ни прибирате 50% от дохода, срещу обещание за пенсия, която няма да видим никога, а разбойници? Кой ще ни заработва пенсиите до някога - гнусотняците, които управляващите развъждат ли - дето отказват да учат, да работят, но сами чакат на помощи и вършат 90% от престъпленията? Бюджетните хрантутници кога ще почнат да плащат осигуровки? А шапкаджиите докога ще се пенсионират с едва прошарени коси и в разцветът на силите си? Иначе на баламите 3-та категория труд още малко и да умираме ще ни забраните, за да работим като роби и да ви храним Хелектората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още