IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните новости за 2021 г.

Нови облекчения, бонуси за фирми, въвели изискванията на Наредба Н-18, и по-нисък ДДС за доставки на храна са само част от промените

11:14 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От следващата година ще има и сериозна промяна в данъчния календар.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се предвижда удължаване на срока за прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г., и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък. Според вносителите бизнесът е поискал промяната на сроковете. 

Регистрираните по ДДС търговци ще могат да декларират и плащат данъка само в една държава от ЕС, без значение къде е дължим налогът. Ще се въведе и нов режим за дистанционните продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, който може да се прилага за стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаващи левовата равностойност на 150 евро. Изключение са акцизните стоки като алкохол и цигари, за които няма праг. Съгласно промените при отложено плащане на ДДС и акциз пратките задължително трябва да се декларират пред митниците, заедно с разрешението за отложено плащане.

Според друга промяна ще се прилага временно нулева ставка по ДДС на доставката на ваксини срещу коронавирус и доставката на ин витро диогностични медицински изделия, презназначени за диагностика на COVID-19, както и свързаните услуги. 

Въвежда се нов режим за данъчните складове и за възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, който да се използва при производството на лекарства, както и за дезинфекция. Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022 г. Приходната агенция и митническите органи ще могат да проследяват движението на горивата от данъчния склад до крайния потребител, съответно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените данъци по него, предвиждат други законови поправки, става ясно още от мотивите. Освен това икономическите оператори трябва да използват една банкова сметка за погасяване на задълженията си за акциз.

Ще има обаче ново облекчение за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Идеята е на Националната агенция за приходите (НАП) и предвижда лицата да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията. За да ползват данъчното облекчение, физическите лица ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд, като по този начин придобитите от тях доходи/приходи ще излязат на светло, мотивират се от финансовото министерство. Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв., реално облекчението е до 200 лева.

От записаното в законопроекта става ясно още, че данъчното облекчение може да се прилага и за 2020 г. с подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още