IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И здравният министър призова депутатите да гласуват актуализацията на бюджета

Той предупреди, че ако се прилагат нови ограничителни мерки, те няма да са от днес за утре, а отсрочено – с аванс от поне 4-5 дни

11:29 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова Народното събрание независимо от всичко друго да намерят време да приемат актуализация на бюджета. 

„В бюджета за тази година Министерство на здравеопазването има предвидени за медиците на първа линия 40 млн. лв. До този момент сме изплатили 330 млн. лв. от началото на годината. Останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Това не може да продължава повече, защото ще доведе до спиране на социалните плащания и невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например и на други служители. Важно е което и да е правителство да актуализира бюджета“, каза Кацаров пред журналисти в парламента преди дебатите за създаването на педиатрична болница в България, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Относно мерките и плана за противодействие на COVID вълната той подчерта, че в момента няма нови наложени ограничителни мерки.

„Явно беше планиран протестът на ресторантьорския бранш и си го проведоха. За разлика от преди, ние сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи. Подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничителни мерки. Създадена е и възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в досегашния си вид без ограничения. Вчера имах среща с представители на културните среди и те възприеха много позитивно тази възможност – да продължат да работят при пълен режим, ако са ваксинирани и има режим за пропуск на ваксинирани хора. Стремим се да бъдем максимално гъвкави“, каза служебният здравен министър.

Той предупреди, че ако се прилагат нови мерки, те няма да са от днес за утре, а отсрочено – с аванс от поне 4-5 дни, за да могат хората да имат време да се подготвят и да се включат в програмите.

„Не искам и няма да допусна претоварване на болниците и картини като тези, на които бяхме свидетели – хора да умират по улиците или на входовете на болниците. Това няма да се случи“, обеща Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още