IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Станислав Димитров: Това, което научаваш за финансите, го носиш в себе си за цял живот

Финансовата журналистика има много важно място в развитието ни като общество, смята ръководителят на катедра "Финанси" във ВУЗФ и жури на конкурса "Академия за финансови анализатори"

13:21 | 07.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span data-contrast="auto">Станислав Димитров. Снимка: ВУЗФ</span></em></p>

Станислав Димитров. Снимка: ВУЗФ

Доц. д-р Станислав Димитров e ръководител на катедра „ Финанси" във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и директор на направление „Застраховане и пенсионно осигуряване" към Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Преподава в университета по дисциплините Финансов мениджмънт, Финансово бюджетиране и планиране, Управление на пенсионноосигурително дружество, Инвестиционна политика на капиталови пенсионни фондове и др. Неговите основни изследователски интереси покриват областите на капиталовото пенсионно осигуряване, корпоративните финанси, финансовия мениджмънт, спестовните и инвестиционните продукти, иновациите в застраховането и осигуряването, финансовия анализ, сливания и придобивания.

Той е и един от представителите на журито на националния конкурс „Академия за финансови анализатори“, който Investor.bg и ВУЗФ провеждат съвместно по повод 20-ата годишнина на Investor.bg. Инициативата се организира, за да мотивира повече бъдещи магистри да получат качествена специализация в сферата на икономическата и финансовата журналистика, придобивайки както безплатно академично обучение в магистратура по „Финанси“ във ВУЗФ, така и стаж в Investor.bg и единствената бизнес телевизия в България – Bloomberg TV Bulgaria. До 15 септември всеки, който иска да кандидатства в конкурса, може да го направи. Подробности вижте тук.

А кои са най-важните черти, които превръщат един човек в добър финансист, защо обучението по финанси е важно и защо трябва да има повече инициативи като „Академия за финансови анализатори“, прочетете в интервюто с доц. д-р Станислав Димитров.

Г-н Димитров, вие сте ръководител на катедра „Финанси“ във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и част от журито на конкурса „Академия за финансови анализатори“. Кажете ни – има ли определено качество, което прави един човек добър финансист?

За да бъде един човек добър финансист, той трябва да бъде отдаден на работата си. Необходимо е да върши работата си със сърце. Важно е първо да разбира от финансовата материя, да бъде любознателен, да търси новото, да задава въпроси. Не на последно място необходимо е да бъде добър комуникатор, за да може да предаде по подходящ начин своя анализ и изводи. 

В кариерата си като преподавател сте се срещали с много студенти. Има ли нещо универсално, което им казвате на първата лекция?

Няма нещо универсално, което казвам на първата лекция. Правя това, което чувствам, че в момента вълнува студентите. Наред с това искам да насоча вниманието на студентите, че от тях зависи личният им успех - било то в кариерата като финансист или в личен план. На основата на своето поведение, натрупаните знания, придобитите умения и малко късмет могат да постигнат много.

Защо обучението по финанси е важно?

Обучението по финанси е важно, защото животът изисква да взимаме решения сред множество информация. Именно знанията по финанси ни помагат да се ориентираме по най-добрия начин. Обучението предоставя знания, които са ти необходими да осмислиш информацията и да вземеш правилното решение. Обучението развива онова логическо мислене, което ти помага да имаш реална представа за ситуацията. Това, което научаваш за финансите, го носиш в себе си за цял живот - не само като знания и умения, но и като начин на мислене, като поведение.

Смятате ли, че по-голяма част от младите – дори тези, които не изучават чисто финансови специалности, трябва да имат понятие за икономиката и финансите?

Убеден съм, че дори хората, които не изучават чисто финансови специалности, трябва да имат понятие за икономиката и финансите. Животът ни е силно интердисциплинарен. Неслучайно дори юристите търсят знания по финанси, счетоводство, данъци. 

А като колко важно оценявате обучението по финансова журналистика? Защо се включихте като жури в конкурса „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и ВУЗФ?

Финансовата журналистика има много важно място в развитието ни като общество. Всеки един от нас се нуждае от подобрение на икономическата, социалната и финансовата си култура. Това ни развива, прави ни по-добри и по-лесно намираме баланс и комфорт със себе си.

Инициативата на Investor.bg и ВУЗФ за Академия за финансови анализатори е чудесна. Трябва да се търсят инициативи, които насърчават младите хора да мислят, да бъдат активни и да влагат енергията си в положителни дейности.

Кое е най-важното, според вас, което кандидатите в конкурса трябва да покажат в есето, с което ще кандидатстват?

За мен има три много важни елемента на успешното есе. Първо, есето да е собствено разсъждение, да не бъдат заимствани чужди анализи, мисли или изказвания. Това е абсолютно задължително. Второ, да личи способността на автора да разсъждава по определена тема логически и с определен фокус. Есето трябва да има собствен фокус. Трето, да личи познаване на темата, да има аргументация на изказваните твърдения.

Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
janis
преди 1 година
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.comwwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още