IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на БАКБ нараства с 25% през третото тримесечие

В края на септември активите на банката са над 2,093 млрд. лева, което представлява увеличение с близо 20%

17:17 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) през третото тримесечие на тази година е над 11,413 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 24,73% спрямо същия период на миналата година, когато институцията отчете положителен финансов резултат от 9,150 млн. лева.

Въпреки развиващите се инфлационни процеси банката запазва ниско нивото на оперативните си разходи вследствие на множество инвестиции в дигитализация, както по отношение на вътрешните операции, така и в предлаганите на потребителите изцяло дигитални продукти, пише в отчета на банката.

В края на септември активите на БАКБ са над 2,093 млрд. лева, което представлява ръст от 19,14% в сравнение с третото тримесечие на 2020 г. Спестяванията на граждани и фирми се увеличават с 21,25%. За сравнение, през този период банковата система отбелязва 10,92% годишен ръст в привлечените средства.

В БАКБ пресмятат, че отпуснатите заеми на домакинства за тримесечието се увеличават с 40,65%, докато ръстът в  кредитирането на банковата система е 12,19%. От банката коментират, че основен фактор за това увеличение при тях са нискорисковите ипотечни кредити, чийто ръст, сравнен с края на деветмесечието на 2020 г., е 71,93%, при 13,98% за банковия сектор.

Очакванията за четвъртото тримесечие на тази година са възходящият тренд да продължи.

В края на септември БАКБ отчита 6,91% ръст на нетните приходи от лихви, независимо от нисколихвената среда и силно стеснените лихвени маржове. За сравнение, увеличението на целия банков пазар е 3,18%.

В банката изчисляват, че ръстът при тях се дължи преди всичко на  увеличаването на приходите от лихви с 3,99% до 37,220 млн. лева. Допълнителен принос за резултата има спадът на цената на финансиране, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс – с 15,50% до 3,943 млн. лева.

В БАКБ има увеличение на извършените трансакции и на броя нови клиенти.

Нетният доход от такси и комисиони расте с 23,17% при 19,17% средно ниво за пазара.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика през последните години и отчита ръст от 6,11%  спрямо третото тримесечие на 2020 г. и 6,49% спрямо края на 2020 г.

„Несигурността, породена от пандемията, започнала през 2020 г. и продължаваща през тази година, доведе до ограничаване на потреблението и засилено спестяване на гражданите, коментира Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ. – Сега банките разполагат с огромен ресурс, тъй като депозитите продължават да растат въпреки нулевите лихви. В същото време се увеличават одобрените кредити. Ускорен ръст има в почти всички бизнес линии, но най-осезаем е той при ипотечните кредити.“

Банкерът посочи, че традиционно за България има бягство към недвижима материална собственост като убежище от ниски лихви по депозити, инфлационни процеси и други страхове на потребителите.

„Този процес е подпомогнат от рекордно ниските лихвени нива по ипотечни кредити, което прави по–достъпни харесаните от клиентите имоти“, отбеляза Илиан Георгиев.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още