IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаленият ДДС ще се прилага до края на извънредната епидемична обстановка

Депутатите включиха в обхвата на мярката и специализираните млечни формули и диетичните храни за кърмачета

16:15 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Намалената ставка по данък добавена стойност (ДДС) за определени доставки на стоки и услуги ще продължи да действа до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на България, свързана с разпространението на COVID-19. Това записаха депутатите в приетите окончателно на второ четене промени в Закона за ДДС.

Припомняме, че в края на миналата година намаленият ДДС бе фиксиран до 31 декември 2022 г. Ставката от 9% бе въведена като част от борбата с последиците от пандемията с промени в Закона за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. В обхвата на мярката са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

С новите промени в обхвата се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета. 

Друга новост е, че за облагаеми доставки на стоки и услуги с място на изпълнение на територията на страната ще се прилага нулева ставка на данъка, когато получатели са Европейската комисия или агенция или орган, създадени съгласно правото на Европейския съюз, когато закупуват тези стоки или услуги при изпълнението на задачите, възложени им от правото на Европейския съюз в отговор на пандемията от COVID-19. Не се прилага нулевата ставка на данъка, когато получените стоки и услуги от Европейската комисия или съответната агенция или орган се използват незабавно или на по-късна дата за последващи доставки срещу възнаграждение.

С измененията се въвежда нулева ставка за косвения налог и при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Основната промяна, която придоби значителен обществен отзвук, обаче бе за облагането с ДДС на ваучерите за храна, които се водят многоцелеви. Начисляването на косвения налог ще се прави заради изисквания в евродиректива.

В предложението на финансовото министерство се планира с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 г. Промяната ще засегне само фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители, които така или иначе заплащат стоките, които купуват с тези ваучери с включен вече ДДС.

Нито работодателите, нито служителите ще заплащат допълнителен ДДС върху номиналната стойност на ваучерите за храна. И в момента ваучерите за храна се облагат с ДДС при извършването на замяна на ваучера с храна и хранителни продукти от крайния потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още