IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще са длъжни да информират за профила и рисковете на покритите облигации

От 8 юли влиза в сила наредба на БНБ за реда и условията за издаване на покрити облигации

13:49 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нова наредба за реда и условията за издаване на покрити облигации бе приета от Българска народна банка, която ще влезе в сила от 8 юли.

С приемането ѝ приключва работата по създаване на цялостна правна рамка за издаване на покрити облигации от банки в страната в съответствие с европейската директива за емитирането на покрити облигации и публичния надзор върху тях.

С наредбата се определят изискванията към изчисляване размера на задълженията по покритите облигации и на активите от покритието. Банките са длъжни да правят периодични стрес тестове на активите от покритието, да издават документи, необходими във връзка с избор на наблюдател на покритието, като и застраховка на наблюдателя на покритието.

Investor.bg уточнява, че покритите облигации са дългов инструмент, емитиран от кредитна институция, обезпечен с активи (обикновено пул от ипотечни заеми или кредити от публичния сектор, но също така и други висококачествени покриващи активи, които гарантират, че кредитната институция, издаваща покритите облигации, разполага с искане за плащане и е обезпечена чрез служещи като обезпечение активи, подчинени на строго определени изисквания), които са директно изискуеми за удовлетворяване на инвеститорите.

Новите текстове в Закона за покритите облигации парламентът прие през март.

Според него кредитните институции трябва да предоставят достатъчно подробна информация за своите програми за покрити облигации, за да дадат възможност на инвеститорите да оценят профила и рисковете на тези програми и да извършат надлежна проверка. Тази информация трябва да бъде достъпна на уебсайта на институцията и да се предоставя най-малко на тримесечие.

Като минимум тя трябва да включва стойността на пула от обезпечения и текущия размер на покритите облигации; списък с международните идентификационни номера на ценни книжа за всички покрити облигации, емитирани по съответната програма; географското разпределение и вида на покриващите активи, съответния размер на заемите и оценъчен метод.

Задължително изискване е да има подробна информация за пазарния, лихвения, валутния, кредитния и ликвидния риск; падежната структура на покритите активи и покритите облигации; равнищата на изискваното и наличното покритие, както и равнищата на законоустановената, договорната и доброволната свръхобезпеченост (размера на обезпечението, което надхвърля изискуемото равнище); процентния дял на заемите, за които се счита, че е настъпило неизпълнение, както и на заемите, просрочени с над 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още