IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Европейските фондове за насърчаване на растежа остават неизползвани

ЕС е платил едва 10% от фондове за 347 млрд. евро, които трябва да се усвоят до 2013 г.

11:02 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Европейските фондове за насърчаване на растежа остават неизползвани

Европейски фондове за милиарди евро, предназначени за стимулиране на растежа на изостанали региони в Европа, стоят неизползвани, защото националните правителства не успяват да финансират съответните програми, за които след това средствата да им бъдат възстановени от бюджета на ЕС, пише Financial Times.

Документи за вътрешна употреба на Европейската комисия, предоставени на изданието, разкриват, че ЕС е платил едва 10% от фондове за 347 млрд. евро, които трябва да се усвоят за периода 2007-2013 г.

Други данни разкриват, че през двата предходни 7-годишни периода (1992 г. – 2006 г.) Европейският съюз е платил неправомерно 8,4 млрд. долара. Средствата са били от структурните фондове на съюза и до този момент от тях са възстановени едва 75%. Разследващите органи предполагат също, че европейски фондове за десетки милиони евро са били източени от организираната престъпност, включително от италианската мафия.

Разследване на FT разкрива няколко слаби места около използването на структурните фондове на ЕС. Европейските структурни и кохезионни фондове – едни от най-големите мултинационални програми за преразпределение на публични средства в света, представляват една трета от общия европейски бюджет.

Като слабост на фондовете изданието посочва сложността на програмите за финансиране, която предопределя липсата на достатъчно надежден централен контрол за това как се изразходват средствата. Financial Times успява да завърши изследването, на което е базирана статията, едва след като проучва 600 файла на 21 различни езици.

Друга нередност е, че някои от най-големите мултинационални компании в света, включително IBM, Nokia Siemens и Coca-Cola, получават субсидии от програмите, идеята на които е да подпомагат основно малкия и среден бизнес.

Освен това други компании използват европейските фондове, за да прехвърлят производството си в страни с по-евтина работна ръка, въпреки правила, изрично забраняващи тази практика.

От ЕК посочват, че има няколко причини за слабото усвояване на фондовете. Една от тях е липсата на средства, които трябва да бъдат предоставени от националните правителства и впоследствие възстановени от фондовете на Брюксел, за да се задейства даден проект. Друга причина е времето, необходимо за подбор на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още