IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се договори разходите за пенсионната реформа да се отчитат в дефицита

Споразумението може да спре други страни да последват примера на Унгария, която се кани да национализира сметките в частни фондове

13:15 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Полша се договори разходите за пенсионната реформа да се отчитат в дефицита

Полша и Европейската комисия са постигнали споразумение, с което се цели да бъдат спрени страните да последват примера на Унгария в областта на пенсионните реформи, предаде Bloomberg. В края на ноември Унгария даде ултиматум на своите жители да прехвърлят спестяванията си в частни пенсионни фондове към държавата или ще изгубят държавните си пенсии. 

Според подписаното ново споразумение финансовата тежест за прехвърляне на средства към частни пенсионни фондове ще се „взима предвид“ при оценката на бюджетните дефицити и дълговете на страните от ЕС от страна на Европейската комисия, е съобщил зам.-финансовият министър на Полша Людвик Котецки.

Споразумението няма да променя начина на изчисляване на европейската статистика, но ще даде възможност на Полша да отчете по-нисък дълг съгласно вътрешните си счетоводни стандарти, посочва съветник на полския премиер Доналд Туск.

Подробностите по споразумението ще бъдат обсъдени и приети на среща на финансовите министри на ЕС през първото тримесечие на 2011 г. „Европейската комисия вече не пренебрегва факта, че разходите за пенсионната реформа трябва да бъдат отчетени при изчисляването на дефицита и дълга", се посочва в съобщение на полското финансово министерство.

Решението на Унгария беше сериозно предупреждение, посочват икономисти. Комисията вероятно е стигнала до извода, че сегашните правила, които са обезкуражаващи за страните, реформирали пенсионната си система, са още по-обезкуражаващи за тези, които още не са, посочват те.

Днес унгарският парламент се очаква да гласува предложението за насочване на сметките в частни пенсионни фондове към държавата. Според изказване на премиера Виктор Орбан тази стъпка е необходима, за да се предпази икономиката на страната от големия дълг на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още