IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е готова да се удължи срокът за връщане на гръцкия заем от 110 млрд. евро

Според германския канцлер не е възможно страната за три години да преодолее последиците от сериозните си бюджетни грешки

22:44 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел е готова да се удължи срокът за връщане на гръцкия заем от 110 млрд. евро

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да се удължи след 2015 г. срокът, даден на Гърция за връщането на заема, който й бе предоставен от МВФ и ЕС, според интервю на Меркел за в."Билд", цитирано от АФП.

Гърция трябва да преодолее последиците от сериозните си бюджетни грешки. Това не е възможно за три години. Ако настояваме по този въпрос, това би могло да предизвика нови сътресения, е завила Меркел.

Атина теоретично трябва да върне до 2015 г. финансовата помощ от 110 милиарда евро, която й бе отпусната спешно през пролетта на миналата година от ЕС и МВФ.

Международният валутен фонд обяви съгласие за отлагане на връщането на заема до 2020 г. Гърция иска отлагане с най-малко десет години.

Освен това Меркел настоява всяка страна да запази право на вето в бъдещия европейски механизъм за стабилност.

Кризисният фонд ще отпуска кредити, които очевидно могат да се върнат само при спешни случаи и при стриктни условия.

Решение за такива помощи ще може да се взима само с единодушие, следователно Германия може да наложи вето, ако условията не са изпълнени и аз ще използвам това право, е посочила Меркел.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още