IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанията на финансовите пазари засегнаха печалбата на UniCredit

През следващите седмици UniCredit ще вземе решение за продажбата на подразделението си за управление на активи Pioneer Asset Management

15:48 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Колебанията на финансовите пазари засегнаха печалбата на UniCredit

Печалбата на UniCredit намаля през четвъртото тримесечие на 2010 г., след като приходите на най-голямата по активи италианска банка от търговия с ценни книжа пострадаха от нестабилността на финансовите пазари.

Акционерите на UniCredit все пак ще получат дивидент от 3 евроцента на акция, който е непроменен в сравнение с предходната година, пише Financial Times.

Нетната печалба на UniCredit за последното тримесечие на 2010 г. е 321 млн. евро, в сравнение с 371 млн. евро през същото тримесечие на 2009 г. Съотношението за капитал от първи ред (Tier 1 capital ratio) остава стабилно при 8,6 на сто.

Нетният лихвен доход за тримесечието нараства с 1,5% на годишна база до 4,21 млрд. евро. Приходите от такси и комисиони се увеличават с 3,8% до 2,15 млрд. евро, но приходите от търговия с ценни книжа намаляват до 53 млн. евро от 152 млн. евро за същото тримесечие на 2009 г.

Провизиите за загуби от заеми намаляват с 15% на годишна база до 1,75 млрд. евро.

UniCredit, заедно с другите банки в Европа, е под натиск да заздрави капиталовата си база преди стрес тестовете, които започват следващия месец, и преди да влязат в сила новите правила за капиталова адекватност Базел III.

Министърът на икономиката на Италия Джулио Тремонти окуражи италиански банки да се стремят към стабилен капитал от първи ред от 10 на сто.

В рамките на следващите две до три седмици ръководството на UniCredit ще вземе решение за продажбата на подразделението си за управление на активи Pioneer Asset Management. Решението ще зависи от офертите от страна на потенциалните купувачи, сред които са френските инвестиционни банки Natixis и Amundi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още