IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализацията е все по-вероятен сценарий за водещите ирландски банки

Очакваните резултати от стрес тестовете пораждат опасения, че държавата ще придобие контролен пакет от всички основни кредитори

11:35 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Национализацията е все по-вероятен сценарий за водещите ирландски банки

Правителството на Ирландия може да се окаже принудено да придобие контролен пакет от капитала на Bank of Ireland и IrishLife&Permanent. Това са единствените големи кредитори в страната, които все още са собственост на частни инвеститори, пише Bloomberg.

Опасенията на собствениците на двете финансови институции са свързани с предстоящото утре публикуване на резултатите от стрес тестовете, проведени от централната банка. Очаква се именно резултатите да са решаващият фактор, който може да спаси банките от съдбата, която сполетя други четири от водещите финансови институции в Ирландия – контролен пакет, собственост на държавата.

Очакванията са, че централната банка на Ирландия може да изиска от банките да привлекат капитал от 27,5 млрд. евро, посочват анализатори, цитирани от Bloomberg. Ангажиментът на правителството е да осигури тези пари, ако банките не успеят сами, като това ще доведе до придобиването на големи дялове от капитала на финансовите институции.

Парите ще дойдат от програмите на Европейския съюз и Международния валутен фонд за подпомагане на Ирландия в борбата й с кризата.

Вчера акциите на Irish Life пропаднаха с 45 на сто, а днес търговията с тях бе спряна временно. Според официалната информация сделките ще бъдат подновени в петък, когато резултатите от стрес тестовете вече ще са ясни.

Акциите на Bank of Ireland се движат със спад от над 6 на сто днес. 36% от капитала на банката вече е собственост на държавата, а дори преди стрес тестовете бе наредено да се набере капитал в размер на 1,4 млрд. евро. За сравнение, пазарната капитализация на банката е в размер на 1,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още