IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разногласия за стрес тестовете на ядрените централи в ЕС

Проучване на Financial Times разкрива, че мнозинството граждани във Великобритания, Франция, Германия, Испания и САЩ не вярват в безопасността на ядрените централи

17:14 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разногласия за стрес тестовете на ядрените централи в ЕС

Ядрените централи в Европейския съюз (ЕС) няма да се налага да доказват капацитета си да устоят на самолетна катастрофа, пише Financial Times.

Сценарият за самолетна катастрофа е най-яркият пропуск сред предложените от регулаторните органи стрес тестове – крайъгълен камък в плана на ЕС за гарантиране на сигурността на 143-те ядрени реактора на територията на съюза в светлината на ядрената катастрофа във Фукушима, Япония.

Проектодокументът е изготвен от Асоциацията на западноевропейските регулаторни органи. В предложението изрично се подчертава, че ядрените централи трябва да са в състояние да устоят на земетресения, наводнения и други екстремни природни бедствия.

В документа се отбелязва и вероятността за прекъсване на електроснабдяването към инсталациите – ситуация, която се оказа фатална за централата във Фукушима през март, когато реакторите устояха на земетресение от 9 по Рихтер, но нарушеното от последвалото цунами електроснабдяване доведе до аварията.

Въпреки уверенията на австрийското правителство, природозащитни групи и някои членове на Европейския парламент (ЕП), регулаторните органи пропускат възможността от самолетна катастрофа след оказан натиск от някои страни членки на ЕС. Според тях тестовете трябва да разглеждат единствено природни бедствия, а не причинени от човешка ръка инциденти,  включително терористични атаки.

„Това е отворен въпрос“, казва Гюнтер Йотингер, европейският комисар по енергийните въпроси, като признава, че съществуват разногласия между страните членки. Някои страни подкрепят идеята в тестовете да бъде включена самолетна катастрофа, според други обаче това е прекомерно.

Според поръчано от Financial Times проучване на общественото мнение, проведено от агенция Harris, загрижеността на европейските граждани за сигурността на ядрената енергия в светлината на катастрофата във Фукушима нараства.

Приблизително половината от гражданите на Великобритания, Франция, Германия, Испания и САЩ са заявили, че опасенията им за безопасността при използване на ядрената енергия са нараснали. Безпокойството е най-силно в Германия, където 55% са заявили, че се страхуват, а 39% посочват, че нямат никакво доверие в експлоатацията на ядрени мощности.

Проучването разкрива също, че по-малко от половината от анкетираните във всяка една от страните подкрепят използването на ядрена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още