IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха след поскъпване на банковите книжа

Оптимизмът сред инвеститорите се засили, след като от Г-8 заявиха, че глобалното икономическо възстановяване набира сила

19:45 | 27.05.11 г.
Европейските индекси се повишиха след поскъпване на банковите книжа

Водещите европейски индекси приключиха търговията в петък с повишения, след като акциите в банковия сектор поскъпнаха силно, а от Г-8 заявиха, че глобалното икономическо възстановяване набира сила.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% и приключи сесията на ниво от 279,05 пункта. Общо за седмицата обаче индексът бележи спад от 0,2%.

Оптимизмът сред инвеститорите се засили, след като от Г-8 коментираха, че глобалното възстановяване „става по-самоподдържащо се”, въпреки че отбелязаха, че остават рискове.

Акциите на Essar Energy PLC поскъпнаха с 5,3%, след като Deutsche Bank определи петролния бизнес на компанията като „съществено подценен”.

Друга компания от състава на Stoxx 600, чиито книжа постигнаха силно поскъпване, беше Dexia SA – цената им се повиши с 4,8% след съобщение, че компанията ще ускори плана за своето преструктуриране, за да увеличи печалбата.

Оливър Джилвари, директор „Проучвания” в Dolmen Stockbrokers, коментира, че акциите на банките са получили подкрепа, след като Financial Times съобщи, че те могат да избегнат част от по-строгите изисквания за капиталова адекватност, предвидени в пакета мерки за регулиране на банковия сектор, известен като Базел III.

„Всякакво разводняване (на правилата) ще се възприема положително”, посочва той.

Въпреки отговора от ЕК, че въвеждането на изискванията за капиталова адекватност ще продължи, „без да бъде отклонено от различни опити за натиск”, банковите книжа поскъпнаха.

В Брюксел цената на акциите на KBC Group NV се повиши с 2,1%.

В Париж книжата на Credit Agricole поскъпнаха с 3,4%, на BNP Paribas – с 2,3%, а на Societe Generale – с 1,4%. Повишенията при тези банки допринесоха за ръст на френския индекс CAC 40 с 0,9% до 3950,98 пункта.

В Лондон акциите на Lloyds Banking Group поскъпнаха с 2,8%. Британският FTSE 100 се повиши с близо 1% до 5938,87 пункта.

В Германия цената на книжата на Deutsche Bank AG нарасна с 1,8%, но акциите на Commerzbank AG поевтиняха с 0,8%. Германският индекс DAX 30 приключи сесията с повишение от 0,7% до 7163,47 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още