IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктуриране на гръцкия дълг може да струва 200 млрд. евро

ЕЦБ повтори предупреждението си срещу идеята за привличане на частни инвеститори в помощта за Гърция

21:33 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преструктуриране на гръцкия дълг може да струва 200 млрд. евро

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) повтори предупреждението си срещу идеята за привличане на частни инвеститори в помощта за Гърция, съобщава ДПА.

"От наша гледна точка нищо не се е променило", заяви днес говорителка на институцията, след като по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че частният сектор трябва да понесе част от товара по втория спасителен финансов пакет за Гърция на доброволна основа.

ЕЦБ повтори, че всяко участие на частни инвеститори във финансовата помощ за Атина трябва да бъде напълно доброволно. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише вече многократно подчерта, че институцията не препоръчва банките и застрахователите да бъдат задължавани да допринесат за помощта. Трише предупреди, че рейтинговите агенции биха оценили подобен процес като обявяване на неплатежиоспособност.

Преструктуриране на гръцкия дълг би струвало близо 200 млрд. евро, посочи Томас Майер, главният икономист на Deutshe Bank.

"Гърция има задължения за 340 млрд. евро. От тях 170 млрд. евро биха могли да бъдат изкупени от кредиторите", които вместо тях ще получат облигации на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) в съотношение 2 към 1. След това ще трябва да се отпуснат още 20 до 30 млрд. евро за стабилизиране на гръцката банкова система. Това означава, че проблемът може да се уреди с 200 млрд. евро", посочва финансистът.

За Гърция пък този процес би означавал, че през идните 10 години не трябва да поема нови финансови задължения, за да може да се преструктурира и да възстанови конкурентоспособността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още