IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на гръцкото правителство за полугодието надхвърли предвидения

От финансовото министерство на страната отдават неизпълнението в приходната част на по-сериозния от очакваното спад в икономиката, която се сви с 5,5% през първото тримесечие на годината

20:32 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на гръцкото правителство за полугодието надхвърли предвидения

Бюджетният дефицит на централното правителство в Гърция за първото полугодие е в размер на 12,78 млрд. евро при целево ниво от 10,37 млрд., обяви гръцкото правителство, цитирано от Ройтерс.

Оповестените данни се отнасят за държавния бюджет, който изключва местните власти и социалните програми, и не съвпада с общия правителствен дефицит, който е база за оценка на гръцката фискална програма от страна на ЕС.

По-ниските от планираното приходи се очаква да бъдат компенсирани през второто полугодие вследствие на данъчните мерки от средносрочния бюджетен план за периода 2011-2015, заявяват от финансовото министерство на страната.

Нетните бюджетни приходи през първите шест месеца на 2011 спадат с 8,3% на годишна база до 21,81 млрд. евро при планирани 25,08 млрд. Разходите преди плащаниятa по дълга се качват с 4,5% на годишна база за периода до 25,62 млрд., което e със 7,1% над предвиденото.

От финансовото министерство отдават неизпълнението на приходната част на по-сериозния от очакваното спад в икономиката, както и на еднократните пътни такси, подпомогнали приходите в предходния период.

През първото тримесечие на годината гръцката икономика се сви с годишен темп от 5,5%, засегната от бюджетните рестрикции. Правителството намали прогнозата си за растежа през 2011 до 3,9%.

Макар че инвестициите в публичния сектор са орязани с 42% на годишна база, разходите се повишават заради уреждане на дългове на държавните болници, се казва в изявлението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още