IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отпусна петия транш за Гърция в размер на 3,2 млрд. евро

Според новия управляващ директор на фонда, Кристин Лагард, страната е отбелязала прогрес, но има да свърши още много работа

11:28 | 09.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ отпусна петия транш за Гърция в размер на 3,2 млрд. евро

Международният валутен фонд е одобрил вчера превеждането на транш от 3,2 млрд. долара на Гърция, който трябва да помогне на страната да погаси дължимите през този месец задължения и да подкрепи икономическия растеж, предава Ройтерс.

Траншът е петият от договорената през миналата година от МВФ и ЕС финансова помощ за Гърция в размер на 110 млрд. евро. С него отпуснатите на страната средства от МВФ досега достигат 17,4 млрд. евро. През миналата седмица финансовите министри от еврозоната отпуснаха своята част от петия транш в размер на 12 милиарда евро. 

Засега програмата за финансова помощ не успява да възстанови доверието в гръцките финанси и се подготвя нов пакет, който да покрие нуждата от финансиране на Атина до 2014 година, като европейските лидери се опитват да привлекат и частните кредитори.

Според новия управляващ директор на фонда, Кристин Лагард, Гърция е отбелязала прогрес, но има да свърши още много работа. 

”Програмата дава сериозни резултати: бюджетният дефицит намалява, икономиката се ребалансира, а конкурентността й постепенно се подобрява”, посочва тя в четвъртия си ден начело на институцията.

„При толкова много предстоящи важни структурни реформи обаче остават значителни предизвикателства. Необходима е трайна фискална корекция, за да не се задържи дефицитът на неустойчиво високи нива, а реформите, стимулиращи производителността трябва да се ускорят, за да не се прекъсне възобновяването на икономическия растеж”,  уточнява шефът на МВФ.

Реформите трябва да включват въпросите с голямото неравенство при облагането на трудовите доходи и неефективната съдебна система, допълва тя.

”Продължаващата подкрепа от страна на ЕЦБ остава жизненоважна за управлението на ликвидността на страната”, изтъква директорът на МВФ.

“Справянето на Гърция с дълговата криза зависи от навременното и енергично провеждане на програмата за бюджетно оптимизиране, както и от продължаващата подкрепа на европейските й партньори и участието на частния сектор”, казва Лагард.

Лагард отчита напредъка на Гърция във фискалната сфера чрез набелязването на мерки за снижаване на бюджетния дефицит до 3% от БВП до 2014 г.

Тя е окачествила приватизационната програма на страната за продажба на активи за 50 млрд. долара до 2015 г. като много амбициозна, но е приветствала създаването на независима приватизационна агенция, която ще подпомогне процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още