IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Италия трябва да полага повече усилия за намаляване на дефицита

Страната трябва да извърши структурни реформи във финансовия сектор, а държавите от еврозоната - да увеличат взаимодействието помежду си, смята президентът на ЕЦБ

10:37 | 02.09.11 г.
<p>
	Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс</p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Италия трябва да извърши структурни реформи във финансовия сектор, за да реализира успешно задачите за намаляване на бюджетния дефицит и увеличаване на гъвкавостта на икономиката, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в интервю за италианския вестник Il Sole 24 Ore, цитирано от РИА Новости.

Според Трише мерките за намаляване на бюджетния дефицит, обявени от италианския премиер Силвио Берлускони, имат извънредно важно значение. „Затова е нужно да се придържате към поставените цели и да бъдат предприети всички мерки за подобряване на положението в държавните финанси“, смята той.

Президентът на ЕЦБ отбелязва също, че при подобно развитие Италия ще успее да реализира икономическия си потенциал в средносрочна и дългосрочна перспектива.

Трише за пореден път призова правителствата на държавите от еврозоната да се борят с трудностите в икономиката, увеличавайки взаимодействието помежду си.

„Европейските държави трябва да направят всичко, за да подобрят настоящото положение“, каза още той.

През август Берлускони обяви, че през 2013 г. Италия ще има нулев бюджетен дефицит, и посочи, че в условията на финансова криза по настояване на ЕЦБ постигането на балансиран бюджет в Италия е било изтеглено с година напред. Според него за постигането на тази цел правителството освен дотогава разработените мерки за намаляване на държавните разходи планира допълнителни икономии на стойност 20 млрд. евро през 2012 г. и 25 млрд. евро през 2013 г.

При това италианският министър на финансите Джулио Тремонти обяви намеренията на властите в страната за намаляване на бюджетния дефицит от 3,9% през 2011 г. до 1,6% през 2012 г.

Италия в момента е във фокуса на вниманието на инвеститорите, тъй като положението с дълговете й, достигнали 120% от брутния вътрешен продукт на страната, предизвиква сериозни опасения на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още