IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обща стачка в Италия срещу плана за строги бюджетни икономии

След спада на котировките на италианските облигации вчера, президентът Джорджо Наполитано изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието в държавните финанси

17:45 | 06.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Обща стачка в Италия срещу плана за строги бюджетни икономии

Служителите в цяла Италия обявиха днес стачка срещу плана за строги бюджетни икономии на дясноцентристкото правителство на Силвио Берлускони, което се бори да получи подкрепа в парламента на обявения през август пакет от мерки на стойност 45,5 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Осемчасовата стачка по призива на най-големия синдикат - Обща италианска конфедерация на труда, наруши обществения транспорт, включително въздушните полети.

Към протеста се присъединят частично лекарите и учителите, както и служителите от държавните предприятия и ведомства.

Стачката съвпада с днешните дебати в Сената, на които правителството се надява да получи подкрепа на плана преди внасянето му в долната камара на парламента.

В необичайно обръщение, отразяващо сериозността на ситуацията след спада на котировките на италианските облигации вчера, президентът Джорджо Наполитано изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието в държавните финанси.

Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва силна подкрепа на Рим спрямо натиска на пазарите, изкупувайки италиански облигации в усилията си да спре нарастването на лихвите до непоносими равнища. Търпението й обаче е подложено на изпитание от хаотичния начин, по който се работи по пакета от строги мерки и липсата на конкретни стъпки за постигане на обещания от правителството бюджетен баланс до 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Италия ще заживее със съдбата на Гърция, защото в тази страна е налична същата държавна финансова грешка (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари), което е особено важна причина за развитие на стопанска криза.За да има пълноценно обществено развитие е необходимо прекратяване на разкрита катастрофална държавна управленска слабост чрез подобрение на съответно държавно финансово управление.Доказателство:До 24 часа след начало на премахване на сегашната ненужна държавна финансова непълноценност ще се получи конкретен полезен стопански ефект, изразяващ се в:- намаления на ненужни правителствени разходи;- допълнителни държавни бюджетни приходи;- ще е започнало успешно излизане от криза;- подобрение на условия за стопански живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kaka_fire
преди 12 години
Гърция 2.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още