IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите овърнайт депозити в ЕЦБ достигнаха рекордните 170 млрд. евро

Данните са доказателство за страха на банките да се кредитират една друга в условията на разразилата се дългова криза в еврозоната

07:55 | 08.09.11 г.
Банковите овърнайт депозити в ЕЦБ достигнаха рекордните 170 млрд. евро

Овърнайт депозитите на банките от еврозоната в Европейската централна банка (ЕЦБ) достигнаха рекордните за тази година 169,6 млрд. евро, показват данни на институцията към сряда.

Предишният рекорд беше постигнат в понеделник, когато еднодневните депозити на финансови институции от валутната общност достигнаха стойност от 166,8 млрд. долара, съобщава EUBusiness.com.

Статистиката е доказателство за страха на банките да се кредитират една друга в условията на разразилата се дългова криза в еврозоната. Финасовите институции явно търсят сигурност, тъй като ЕЦБ им дава лихва от едва 0,75% - много по-ниска от тази, предлагана на междубанковия пазар, отбелязва изданието.

Обикновено банките престават да се кредитират взаимно, когато имат съмнения за способността финансовата институция кредитополучателка да успее да върне дълга си. Това може да се случи и при липса на информация за състоянието на финансите на банките потенциални кредитополучателки.

Съществуват опасения, че някои банки от Европейския съюз срещат сериозни изпитания, породени от дълговата криза в еврозоната, заради инвестициите им в дългови книжа на затруднени държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още