IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди оценката ААА на Великобритания

Въпреки оценката агенцията предупреди Лондон да внимава с дефицита

22:51 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Британският финансов министър Джордж Осбърн обеща правителството да не пипа местните данъци в Англия за още една година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Джордж Осбърн обеща правителството да не пипа местните данъци в Англия за още една година. Снимка: Ройтерс

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P) потвърди оценката си ААА за британските облигации и уточни, че перспективата остава стабилна, предаде Ройтерс.

Агенцията обаче  предупреди, че приходите от данъци може да се окажат "под натиск" заради ефекта на строгите фискални мерки върху икономиката.

В съобщение, чието публикуване съвпадна с представени от британския финансов министър Джордж Осбърн нови мерки за стимулиране на икономиката, агенцията обяви, че растежът на британската икономика най-вероятно ще е по-малък и от прогнозирания от правителството.

Затова S&P предупреди Лондон, че може да се раздели с първокласния си рейтинг ААА, ако правителството се отклони от набелязания план за намаляване на публичния дефицит на фона на слабия икономически растеж. От агенцията посочват, че мерките по затягане на финансовата дисциплина в страната ще се отразят негативно на растежа. Прогнозите са, че икономиката ще нарасне средно с 1,8% през 2011-2014 г., което е доста под прогнозираните от Лондон 2,5%. 

Предупреждението всъщност подкрепя плановете на Осбърн, който е подложен на силен натиск на Острова да намалява данъците. Осбърн е категоричен, че "данъци ще бъдат намалявани само когато правителството може да си го позволи". В същото време той представи нова схема за улесняване на кредитирането на компаниите, без да се нарушават поетите фискални ангажименти.

Кредитите ще се осигуряват от финансовото министерство директно на компании чрез посредничеството на централната банка. Министерството ще купува облигации на малки фирми, като по този начин ще осигурява директни финансови инжекции на бизнеса. Подробности от плана се очакват през есента.

В ключовата си реч на годишната конференция на консерваторите вчера Осбърн обеща също, че правителството няма да пипа местните данъци в Англия за още една година. Според изчисленията замразяването на местните данъци за още една година ще спести на домакинствата до 72 паунда годишно.

Британската икономика е на практика в стагнация през последната година, което накара много експерти да ревизират прогнозите си за растежа й за 2011 и 2012 г., припомня Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още