IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млрд. евро са изтеглили физически лица от Dexia през септември

Само на 4 октомври след новините за финансовите проблеми на белгийско-френската финансова група вложителите са изтеглили още 400 млн. евро

11:49 | 06.10.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Изтеглените средства от депозитите на физически лица в белгийско-френската банкова група Dexia през септември са надхвърлили сумата от 1 млрд. евро, съобщава белгийският вестник De Tijd, цитиран от РИА Новости.

Само на 4 октомври, вторник, когато ценните книжа на банковата група се сринаха с 22%, вложителите на Dexia, изплашени от новините за финансовите й проблеми, са изтеглили през банковите клонове нови 300 млн. евро, а още 100 млн. евро – чрез интернет-банкирането.

Вчера международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на банковата група на ниво А+ и стабилната му перспектива, но включи в списъка за преразглеждане с възможност за понижаване рейтинга ѝ за финансова стабилност, който в момента е на ниво b+, като това се смята за сигнал за риск от понижаване на рейтинга на групата и за нуждата от държавна подкрепа.

Агенцията отбеляза също, че рейтингът за финансова стабилност ще бъде изваден от списъка с възможност за понижаване само след окончателна преценка на ефективността на предприеманите мерки от ръководството на финансовата институция за преодоляване на настоящата ситуация.

Централните банки на Белгия и Франция вече обявиха, че подкрепят напълно Dexia.

Опасенията около финансовата група се засилиха на фона на растящото напрежение по отношение на евентуален фалит на Гърция. В края на второто тримесечие Dexia имаше в активите си гръцки държавни облигации на стойност 3,8 млрд. евро.

По-рано и международната рейтингова агенция Moody's обяви, че ще преразгледа с възможност за понижаване кредитния рейтинг на финансовата група.

Dexia е основана през 1996 г. в резултат на сливането на две големи европейски банкови структури – френската Credit Local и белгийската Credit Communal. По време на финансовата криза от 2008-2009 г. тя получи 6,4 млрд. евро финансова помощ от властите във Франция, Белгия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!"Буркан-банк" е най-сигурната банка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още