IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приносът на банките в спасяването на Гърция ще е по-голям

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна, че кредиторите трябва да се откажат от около 50% от вземанията си

11:52 | 22.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Еврозоната се е съгласила на „значително увеличаване“ на приноса на банките за спасението на Гърция, призна председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер тази сутрин в Брюксел. „Вчера се разбрахме, че трябва да увеличим значително техния принос“, заяви Юнкер, цитиран от Ройтерс. 

Така частните кредитори на Гърция трябва да се настроят за по-големи загуби. Късно вчера финансовите министри на еврозоната са се разбрали да накарат банките да се откажат от поне 50% от вземанията си, предава AFP, позовавайки се на дипломатически кръгове. Президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман предупреждава междувременно от масивно разширяване на Фонда за финансова стабилност на еврозоната (EFSF). 

„Кризата няма да бъде преборена с постоянно увеличаване на спасителните пакети“, казва Вайдман пред Bild am Sonntag. Банкерът предупреждава, че новите дискусии за увеличаване размера на фонда ще доведат до по-високи рискове за германските данъкоплатци.

Още по-критично Вайдман се изказва към искането на Франция за даване на банков лиценз за EFSF,  за да може да кредитира Европейската централна банка. „Това би било държавно кредитиране чрез печатане на пари и според мен ще е фатална грешка. Ненапразно то е и забранено от договорите на ЕС“, казва Вайдман.

Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
ПАТИЛАНЕ, как спиш с тези черни мисли в главата,увеличи дозата на антидепресантите и положението ще се пооправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
creepazoid
преди 12 години
Весел Патиланчо, къде го видя този агонизиращ капитализъм. Агонизира само болният кредитиран социализъм. Стига си се влачил след баба ти Цуцолана по разни събори и тем подобни сборища на червени бабички ами вземи мисли с главата си. Целият цирк е за да се принуди Китай да си отвърже юана от долара с всички произтичащи от това последици. Моделирането показва, че някъде след 2012-2014г. заради високите цени на суровините китайският износ ще е тотално неконкурентноспособен, търговският им излишък стопен, трилионите долари резерв също и комунистическото правителство няма да има друг избор освен да остави нещата да си дойдат по местата, което разбира се ще е тяхната лебедова песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
Какъв срив показва моделирането ти за населението на земята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
САЩ продължават да печатат долари. През двете кризисни години паричната маса там нарасна 2,5 пъти.Сумарната световна скорост на държавните дългове скоро ще достигне невъобразимата цифра от 1 трилион долара месечно. Това е тотален крах на финансовата система, ураганна хиперинфлация. Заради това собствениците на англо-американския финансов капитал ще се опитат да убият конкурентите на долара(евро). И да принесат в жертва по-слабите, които няма да получат нищо, освен правото да измрат. Балонът на държавните и общи дългове ще се спука. Няма да се спука, а ще изгърми с мегатонна сила. И ще настъпи глобален фалит. Изводът е един - катастрофата е неизбежна. Предотвратяването й е невъзможно. Системата е смъртно болна. От тази задънена улица светът не може да излезе.Заклинанията за някакво излизане на САЩ от рецесията са илюзии. Кризата ще продължи не само във времето, но и в пространството! Сега САЩ се опитват отново да прехвърлят поне част от своите проблеми на останалия свят. Но икономиката на САЩ не може да бъде спасена. За това няма да стигнат парите на целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Тоталното дългове бреме на САЩ през 2009 г. възлизаше на ... 53 трилиона долара, 3,5 пъти повече от техния брутен продукт. Не е лошо - по 165 000 долара дълг на всеки американец. Това е "американската мечта".Няма начин за оцеляване на тази система. Нейното време изтече. Загубите от разрушаването на финансовата инфраструктура не могат да бъдат компенсирани от трилионите, които източват от бюджета на САЩ с помощта на различните планове на Обама. Отлагането във времето само влошава нещата. Светът трябва да се избави от самата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Засега е ясно едно нещо - капитализмът се намира в смъртна агония! Няма никакви признаци за края на кризата. Обратното. В момента започна нейната втора вълна. Сега е затишието пред бурята. Втората вълна вече набира сила и ще удари световната икономика през 2012-2014 г. Тя всъщност е започнала като загубите от нея ще бъдат поне пет пъти по-големи за световната икономика, отколкото през първата вълна. Според някои оценки загубите от първата бяха около 3 трилиона долара, т.е. загубите от втората ще бъдат 15 трилиона. Всички антикризисни мерки на сегашните правителства прехвърлят задълженията върху държавните бюджети, които, спрямо брутните национални продукти, станаха твърде големи, даже за най-богатите страни. През близките две години държавният дълг на Англия ще нарасне до 105 процента, на САЩ и страните от Еврозоната - до 125 процента, на Япония - до 170 процента. Опитите за управляемост се изразяват в печатане на долари, което в близко време ще доведе до хиперинфлация. Но тя ще разруши и икономиките на Европа, Китай и Русия. Доларът пада, защото САЩ са една фалирала държава. При сегашното положение федералният дълг на Америка никога няма да бъде изплатен. Живеем в свят, галопиращ към огромни беди и сътресения. Никой няма намерения да изгражда държави и правителства. Всичко е насочено към тяхното разрушение. В света доминират интересите на САЩ и на други страни, които са влезли във война за суровинните ресурси на планетата. Русия е главният суровинен източник. Който контролира суровините на Русия ще контролира бъдещето на планетата.И какво ще става по-нататък? Тази пирамида ще рухне. И тогава ще видим какво означава глобална криза. Моделирането показва, че сривът на дълговата пирамида на САЩ ще стане през 2012-2014 г. За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
"Приносът на банките в спасяването на Гърция ще е по-голям" от нула....всъщност банките имат нужда от спасяване не Гърция. Иначе и пръста нямаше да си мръднат. Търсенето на кредити така се е свило че се чудят кой да изкарат в нужда да го спасяват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Те искат банките да загубят 50% , защото имат съмнения че са им продавани дългови книги на половин цена под масата.Ето за такава анархия става въпрос и толкова са корумпирани гръцките политици , този голям дълг всъщност е нашит на държавата Гърция , от тези които са я управлявали.На мнение съм , че въобще не трябва да я спасяват , а да я оставят да не си плаща задълженията въобще. Точно такова решение дългострочно ще се отрази положително на икономиките и те ще се съживят , включително и тази на Гърция. Съществува друг проблем , Германия и Франция също са се оляли със задлъжняването и ще се стигне да основателни и негативни изводи по отношение на техните ценни книги.Истината е че Запада задлъжнява за да живее над стандарта си също и по този начин си осигурява ресурси от развиващите се - петрол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
и този твой довод прави всичко нормално и наред? а иначе мерси за Европейския Съюз в който живеем, страхотно са се подобрили нещата, особено в провинцията на БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
ба, много ми пука дали Гърция или моята фирма застрашава икономиките на Германия и Франция. Да са мислили предварително. Ся ще ми създават някакви фондове, в които с общи пари ще си оправят техните проблеми. Хубаво им беше кога гърците купуваха мерцедеси с пари отпуснати от германските банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още