IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони не приема лекциите на европейските лидери

След Гърция Италия е страната с най-много дългове в ЕС. Заради нарастващо съмнение в страната експерти предричат използване на спасителния пакет за Рим

21:13 | 24.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианският премиер Силвио Берлускони е подложен на натиск от европейските си партньори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Силвио Берлускони е подложен на натиск от европейските си партньори. Снимка: Ройтерс

Все по-силно сред лидерите на еврозоната се говори, че Италия ще е следващата страна, засегната от дълговата криза. На експертно ниво се проверява дали с пари от европейския спасителен фонд (EFSF) не може да се закупят италиански облигации, твърди европейски дипломат, цитиран от AFP.

Това може да бъде първият случай, в който новите инструменти на фонда ще бъдат приложени на практика. Заради задълженията си в размер на 1,9 трлн. евро Италия се счита за почти сигурна нова жертва на кризата. Правителството в Рим вече прие няколко програми за ограничаване на дефицита, но европейските партньори се съмняват, че те може да бъдат спазени. Италианският парламент вече прие спестовни мерки за 54 млрд. евро, но прилагането им протича бавно. 

В работната група на еврозоната имало представители, „които се питат дали не е време на предложат на Италия подобен подход и така потвърди материала на френския вестник Le Monde. Възможността се разглежда от високопоставени представители на еврозоната в работна група, натоварена да подготви срещата на върха в сряда. 

Според френската медия се обмисля задействане на нов инструмент от EFSF в подкрепа на Италия на пазарите, за да може да се рефинансира при разумни условия.

Очаква се да бъде задействана "предпазната" мярка, предвидена в новите механизми на разширения ЕФФС, а именно фондът да може да отпуска кредитни линии или да изкупува държавен дълг на вторичните пазари, за да не се позволи прекалено покачване на лихвите по облигациите. При такова положение спасителният фонд ще замени Европейската централна банка (ЕЦБ), която от август купува италиански облигации, но предупреди, че няма да го прави вечно.

ЕЦБ прави същото и за Испания, но според дипломатическия източник фондът няма да се задейства за испанските облигации на този етап, тъй като ситуацията в тази страна се оценява като не толкова деликатна.

Последна актуализация: 10:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Берлускони не може да приема лекции от Меркел и още по-малко от Саркози, тъй като много добре знае,че и те са яко ***, с много по-големи дългове от Италия и е само въпрос на време да се види това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
"Берлускони не приема лекциите на европейските лидери"Много категорично забива гвоздея в ковчега. Италия (Берлускони) е с *** ***, но продължава да се държи като големия мъжкар и да определя на другите двама как да се обръщат към него на Вие. Меркел и Саркози трябва да му се поклонят и да го помолят да вземе парите им. Това няма да стане и разцеплението започва да се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още