IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Petroleum отчита спад на печалбата за третото тримесечие

Нетната печалба по заменени активи обаче надхвърли показателя за аналогичния период за 2010 г. почти 3 пъти

16:11 | 25.10.11 г.
British Petroleum отчита спад на печалбата за третото тримесечие

Британският петролен гигант British Petroleum съобщи по-ниска основна печалба за третото тримесечие въпреки високите цени на суровината, след като добивите се понижиха заради замяна на активи, причинени от последиците от разлива в Мексиканския залив през миналата година, съобщи ВВС.

Цената на акциите на компанията обаче се повиши с 3% в ранната търговия в Лондон днес след публикуването на съобщението.

Нетната печалба по заменените активи, която не взема под внимание нереализираните печалби и загуби, свързани с промените в цената на запасите от горива, е 5,14 млрд. през третото тримесечие в сравнение с 1,85 млрд. за същия период на предходната година., когато компанията пое големи разходи за компенсации във връзка с разлива.

Същинската печалба (по критериите на компанията) намалява с 3,7% до 5,33 млрд. долара, надхвърляйки предварителните очаквания от средно 5,03 млрд. долара.

ВР ще ускори темпото на продажба на части от бизнеса си през годината, като до края на 2013 г. трябва да бъдат продадени активи на стойност 45 млрд. долара, докато досега бяха планирани продажби за 30 млрд. долара.

От ръководството на компанията съобщиха, че очакват подобряване при паричните потоци, прогнозирайки ръст от около 50% до 2014 г., но няма да позволят изплащането на по-високи дивиденти и подновяването на програмата за обратно изкупуване на акции.

До момента компанията е изплатила 7,3 млрд. долара на засегнатите от петролния разлив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още