IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР готви конкурент на "Набуко"

Петролният гигант излезе с по-евтино предложение за транспорт на азербайджански газ за Европа

19:29 | 27.09.11 г.
ВР готви конкурент на "Набуко"

British Petroleum (ВР) планира изграждането на газопровод с дължина 1 300 км, който да пренася природен газ от Азербайджан за Европа, пише The Financial Times.

Компанията е най-новият играч, който се включва в състезанието за диверсифицирането на газовите доставки за Стария континент, отбелязва изданието.

Досега се обсъждаше реализацията на три тръбопровода, всеки един от които би променил коренно картината на европейската енергийна инфраструктура чрез осигуряването на “южен коридор” до азербайджанското находище “Шах Дениз ІІ”, посочва още изданието. Това са “Набуко”, Трансадриатическият газопровод и “Посейдон”.

В момента находището “Шах Дениз ІІ” се разработва от 7 компании. Една от тях е именно ВР.

Проектът на британската петролна компания е наречен “Югоизточен европейски газопровод”. Той е подготвен преди изтичането на критичен краен срок: в събота “Набуко” и другите му два конкурентни тръбопровода трябва да представят офертите си към консорциума, разработващ “Шах Дениз ІІ” за изкупуване на синьо гориво от находището.

Консорциумът трябва да реши до края на годината коя от тръбите ще пълни.

Ал Кук, вицепрезидентът на ВР за разработването на находището, описва проекта на компанията като “друго възможно решение” на проблема с газовите доставки за Европа, които заобикалят територията на Украйна.

Проектът на ВР е по-малко мащабен и скъп в сравнение с фаворизирания “Набуко”. Той предвижда газопроводът да тръгва от Западна Турция, да минава през териториите на България и Румъния и да стигне до източната граница на Унгария. На изток тръбопроводът ще се възползва от съществуващата инфраструктура, така че да се свърже с азербайджанското находище, а на запад – от австрийския газоразпределителен център. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още