IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Има три варианта пред еврозоната, единият от които е разпадане

Шансът за постигане на ключово решение в момента е под 50%, като следващите няколко дни преди срещата на ЕЦБ са решаващи, смята ръководителят на Pimco

21:04 | 29.11.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Има три варианта пред еврозоната, единият от които е разпадане

Инвеститорите трябва да се подготвят за три възможни изхода от европейската дългова криза, сред които и разпадането на еврозоната, заявява пред CNBC Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

Надеждата на пазарите за намиране на дългосрочно решение на дълговата криза в еврозоната трябва да се превърне в реалност, коментира той. „Банките в региона трябва да се стабилизират и особено важно - да се намери начин едновременно за ограничаване на задлъжнялостта и подкрепа на икономическия растеж.”

Трите възможни сценария за развитието на кризата според Ел-Ериан са следните:

1) Фрагментация на еврозоната, при която всяка от 17-те държави членки ще поеме по свой път, което би било изключително разрушително не само за Европа, но и за глобалната икономика.

2) Пълен фискален съюз, в който страните възприемат единна финансова реформа, която в същината си е повече политическа.

3) Междинен подход, при който се очертава по-малка, но по-силна еврозона, като до три държави от сегашната фалират и напускат ЕС.

Вероятността не се концентрира около един доминиращ сценарий, като инвеститорите трябва да тестват експозициите си при различните варианти, посочва фонд-мениджърът.

Според него ключът към положителния изход е постигането на широко споразумение между страните от ЕС и след това цялостно ангажиране на ЕЦБ с необходимата сума за ограничаване на лошите дългове.

По думите му това трябва да стане преди срещата на централната банка на 9 декември. ”Това би преобърнало настроенията на пазарите, но шансът за споразумение в момента е под 50%. Много повече трябва да се направи в следващите няколко дни”, изтъква Ел-Ериан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
Каквото и да става всичко се прави за спасяването на големите играчи /Банки/,никой не прави това което е необходимо за народите -Историята го доказва .Демагогията винаги е съществувала ,ама сега е потресаваща.Неминуемо се върви към намаляне на права и свободи на народите ,а това рано или по-късно води до конфликти ,а от конфликти се печели най-много от БОГОизбраните .....и се закриват дирите на престъпленията отново с ДЕМАГОГИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Шефът на ЕЦБ определи кризата като системна, но виждаме недоволство и протести и в САЩ срещу банките, във Франция, Великобритания и в други европейски държави. Свидетели сме на колапса на държавните дългове в основни икономики на Европа Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и даже Франция може да се окажат част от срутващото се домино. Разбра се, че еврозоната е изкуствено и нелогично създадена. В началото на есента стана тревожно. Първо, френско-белгийската банка Dexia е на път да изчезне. Последва свалянето на кредитния рейтинг на 12 британски банки от Moody's. Почти всички европейски банки са в списъка на рисковите. Рискът от фатален колапс на редица американски банки се засили заради огромната им експозиция към високорискови деривативи и връзката им с потъващите европейски банки. Така че потенциалът за избухване на огромно социално недоволство навсякъде от Америка до Азия, от Африка до Европа не само че расте, а бих казал, че е опънат до натискане на спусъка на социалното търпение.Плъховете се готвят за напускане на кораба Финансовата система е в готовност да натисне копчето Red Alert /ПАНИКА/ (без значение какво става с акциите). А алчните инвеститори-измамници, като тези от Голдман Сакс, предприемат стъпки, за да подготвят себе си, и портфейлите си сега, докато пазарите са все още заспали.А днес вече резултатите са в последните новини: Великобритания се готви за най-голямата стачка от времената на Маргарет Тачър насам, Голяма стачка парализира Великобритания, "Мудис" заплаши 87 банки с понижаване на рейтинг ....отпреди 14 часа .....и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
От една година обяснявам какво е ЕС. Днес вече има резултат. Когато сядаш на масата си оптимист, особено ако е пълна. Когато ти донесат сметката изтрезняваш и ставаш песимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
supertrader,вчера те питах, сега пак те питам: ЕЦБ вече изкупи доста ДЦК-та на задлъжнели страни, ЕСФС фонда също ще изкупи няколкостотин милиарда евра. Всичко това освобождава камари пари в ръцете на досегашните държатели на ДЦК. Та питам: ТЕ КАКВО ПРАВЯТ В МОМЕНТА (И КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ЗАНАПРЕД) С ТЕЗИ КАМАРИ ОСВОБОДЕНИ ПАРИ? Къде ще ги инвестират и какъв ще е ефекта от това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Точно така е, но това ще свали стойността на еврото веднага около 20%.Препъникамъните са следните:1.Американците не искат слабо евро защото половината американски компании/цитирам Грийнспан/оперират в Европа и => печалбите ще паднат рязко2. Германците не искат слабо евро и разпад на еврозоната защото купуват суровините евтино,а продават скъпо и гарантирано вътре в самата зона.3.Налагайки austerity measures на силнозадлъжнелите страни Германия практически ликвидира местното производство и бетонира продажбата на собствената си продукцияДокато САЩ и Германия диктуват тези условия еврото, независимо от обстановката ще бъде силно, а това ще ликвидира окончателно задлъжнелите страни, защото една Италия напр. има силна производствена база и при слабо евро ще повиши силно износа си извън еврозоната. 3. Не е съвсем сигурно дали разпад на еврозоната ще е такава катастрофа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
SoKoLoV
преди 12 години
http://***.marketwatch.com/story/eu-agrees-to-efsf-leverage-expansion-rules-2011-11-29?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Всички страни от ЕЗ , които са задлъжняли прекомерно се нуждаят от мораториум по пащанията на дълговете си , и то колкото по скоро се случи ...толкова по лесно и безболезнено за всички ще е излизането от кризата.Незедлъжняли няма , дори Германия като и се сринат пазарите ще е затруднена да изплаща дълга си.За да не изпаднат кредиторите в тежка ситуация е най добре ЕЦБ да изплати тези дългове и после да ги продаде чрез собствени облигации , но с ниска лихва защото кредиторите ще и имат доверие и вече няма да е възможно някоя от държавите да напусне ЕЗ и да си плаща дълга в новата си собствена валута . Не мисля че има друг вариан и варианта е само един за да се фиксира този казус и точно той е причинителя на страха на кредиторите и големите лихви по дълговите книги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Не съществува вариан с напускане дори на една от страните и той да не е разрушителен за ЕЗ.Точно с тази илюзия трябва да приключат и тогава сериазно ще се стреснат и предприемат действия , в момента само имитират нещо.Дори една страна да напусне , когато присъствието на която и да било от страните в ЕЗ е бреме , защото опазването на стойността на еврото сега е огромно бреме за всяка една икономика освен тази на Германия...тази старана която успее да напусне само след година ще е излязла от кризата и ще си е обезценила дълга. Събитието ще бъде заразно и ЕЗ неизбежно ще се разпадне.Никой не може да задължи Гърция например , ако напусне ЕЗ да не обяви ДЦК които е издала срещу евро да не ги изплаща с драхми ,защото когато ги е емитирала в евро валутата и е била евро , но ще ги изплаща в драхми - новата си национална валута. Разбира се драхмата , която ще въведат ще девалвира почасово до сопяне на дълга им.Крайно време е да го разбират това "пазачите " на стойността на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Teатърът продължава............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
щурец
преди 12 години
А можеше да извадят няколко и да вкарат нас и още някой.Хем тояга-хем морков,хем и агнето цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още