IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Има три варианта пред еврозоната, единият от които е разпадане

Шансът за постигане на ключово решение в момента е под 50%, като следващите няколко дни преди срещата на ЕЦБ са решаващи, смята ръководителят на Pimco

21:04 | 29.11.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Има три варианта пред еврозоната, единият от които е разпадане

Инвеститорите трябва да се подготвят за три възможни изхода от европейската дългова криза, сред които и разпадането на еврозоната, заявява пред CNBC Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

Надеждата на пазарите за намиране на дългосрочно решение на дълговата криза в еврозоната трябва да се превърне в реалност, коментира той. „Банките в региона трябва да се стабилизират и особено важно - да се намери начин едновременно за ограничаване на задлъжнялостта и подкрепа на икономическия растеж.”

Трите възможни сценария за развитието на кризата според Ел-Ериан са следните:

1) Фрагментация на еврозоната, при която всяка от 17-те държави членки ще поеме по свой път, което би било изключително разрушително не само за Европа, но и за глобалната икономика.

2) Пълен фискален съюз, в който страните възприемат единна финансова реформа, която в същината си е повече политическа.

3) Междинен подход, при който се очертава по-малка, но по-силна еврозона, като до три държави от сегашната фалират и напускат ЕС.

Вероятността не се концентрира около един доминиращ сценарий, като инвеститорите трябва да тестват експозициите си при различните варианти, посочва фонд-мениджърът.

Според него ключът към положителния изход е постигането на широко споразумение между страните от ЕС и след това цялостно ангажиране на ЕЦБ с необходимата сума за ограничаване на лошите дългове.

По думите му това трябва да стане преди срещата на централната банка на 9 декември. ”Това би преобърнало настроенията на пазарите, но шансът за споразумение в момента е под 50%. Много повече трябва да се направи в следващите няколко дни”, изтъква Ел-Ериан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Третия вариант е най-правилния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още