IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги предупреди за нарастващи рискове за икономиката на еврозоната

Икономическият и валутен съюз има нужда от преформулиране на финансовите правила, смята президентът на ЕЦБ

11:56 | 01.12.11 г.
Марио Драги предупреди за нарастващи рискове за икономиката на еврозоната

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги е заявил пред Европейския парламент, че рисковете пред перспективите за европейската икономика са нараснали, съобщи ВВС.

Драги е казал също, че временните мерки на ЕЦБ като изкупуването на държавни облигации ще бъдат ограничени, като е припомнил основната роля на финансовата институция за контролиране на инфлацията в еврозоната.

Според него „фундаменталното преформулиране“ на финансовите правила в региона е ключов елемент за възстановяване на доверието.

„Онова, от което смятам, че нашият икономически и валутен съюз има нужда, е ново финансово споразумение – фундаментално преформулиране на финансовите правила заедно с общите финансови ангажименти, поети от европейските правителства“, твърди президентът на ЕЦБ.

Време е „да се адаптира устройството на еврозоната към изискванията на валутния съюз“, е добавил той.

Драги е отбелязал също, че ЕЦБ чувства „продължаващите затруднения“ на банките, особено по отношение на увеличаване на капитала им.

Вчера централните банки на няколко от най-големите икономики в света обявиха план за намаляване на напрежението в световната финансова система чрез подпомагане на търговските банки. Планът има за цел да направи по-лесно и евтино закупуването на американски долари от кредитните институции, което според тях ще улесни достъпа до финансиране на бизнеса и домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още