IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank преговаря за нови държавни помощи

Банката има спешна нужда от свеж капитал, което стана ясно още почти непосредствено след стрес тестовете

21:27 | 12.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Банката трябва да бъде спасена от &quot;подхлъзване&quot;. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Банката трябва да бъде спасена от "подхлъзване". Снимка: Ройтерс 

Втората по големина германска банка Commerzbank разговаря с представители на федералното правителство за отпускане на държавна помощ за трети път в последните три години. „Интензивни разговори“ с финансовото министерство се провеждат вече в течение на седмица, са заявили петима запознати със ставащото източници пред Ройтерс.

Все още обаче не е взето никакво решение. Правителството се стреми към споразумение още преди Коледа. Най-вероятен бил сценарият, според който правителството ще помогне на банката, като придобие отпускащото ипотечни кредити дружество Eurohypo или негови части в държавната „лоша банка“, твърдят източниците.

По информация на икономическия всекидневник Handelsblatt по време на преговорите е била отхвърлена възможността за преки държавни помощи. 

Преди Коледа обаче едва ли може да се стигне до някое конкретно решение. Акциите на Commerzbank загубиха днес 7,8 процента от стойността си на Dax.

Втората по големина германска  банка вече получи финансови инжекции в края на 2008 и началото на 2009 г. в общ размер на 18,2 млрд. евро. Повече от 14 млрд. евро от тях бяха изплатени през лятото. Фондът за спасение на банките SoFFin все още държи 25% в банката. Сега тя се бори със запушване на капиталова дупка в размер на 5,3 млрд. евро, които бяха разкрити от европейския банков регулатор (EBA).

Към края на септември Commerzbank държи облигации на задлъжнели страни от Южна Европа в размер на 13,6 млрд. евро, като по-голямата част от тях са именно в Eurohypo. Commerzbank трябваше да отпише доста голяма част от тях.

В четвъртък финансовият директор Ерик Щурц заяви: „Нямаме намерение да искаме допълнителни обществени средства“. И директорът на банката Мартин Блесинг на няколко пъти изключи възможността банката да бъде спасявана отново с държавни пари.

По разпореждане на ЕС Commerzbank трябва да продаде Eurohypo до 2014 г., но засега няма желаещ купувач. Според по-раншни информации само продажбата на Eurohypo може да донесе на компанията – майка около 5 млрд. евро.

Освен това, до 20-и януари 2012 г. банката трябва да предостави на регулаторите план за увеличение на капитала си с 5,3 млрд. евро в рамките на шест месеца. 3,3 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез намаляване на кредитите и обратно изкупуване на хибридни акции.

В банката усилено се работи по осигуряването на останалите средства, за които се очаква да дойдат от печалбата до средата на 2012 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 12 години
В ютубата има едно филмче, майтап някакъв и имитатор на Хитлер говори за еврокризата е за въпросната Commerzbank, как била сигурна... Каква ирония на съдбата само... http://***.youtube.com/watch?v=yKaBSp18u2c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Задава се май голям кошмар. Щом германските банки фалират. Леля Мери трябва да се замисли малко какво става в къщата и, не само да ходи на гости във Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още