IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция очаква въвеждане на данъка върху финансовите транзакции до края на 2012

Постигнато е съгласие с Германия, а останалите държави не възразяват, твърди френският министър по европейските въпроси

22:23 | 04.01.12 г. 1
Франция очаква въвеждане на данъка върху финансовите транзакции до края на 2012

Данъкът върху финансовите транзакции в Европа ще бъде въведен до края на 2012 г., заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети пред телевизия LCI, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„Въпросът вече е включен в дневния ред на предстоящата среща на високо равнище на Европейския съюз“, каза Леонети, визирайки срещата на 30 януари. „Никола Саркози и Ангела Меркел обсъдиха условията по тази данъчна програма и тя ще влезе в действие до края на 2012 г.“, добави той.

Министърът посочи, че Франция и Германия вече са постигнали съгласие по въпроса. „Доколкото разбирам, новото италианско правителство, с което Берлин и Париж поддържат постоянен контакт, не е против този данък. 26 от 27 държави – т. е. почти всички държави в ЕС с изключение на Великобритания – не възразяват против въвеждането му“, отбеляза той.

Леонети обаче уточни, че Швеция, „която има печален опит в областта на подобни финансови програми“, не се обявява срещу нея, но и не я подкрепя.

През миналия месец френският министър на финансите Франсоа Бароан съобщи, че френско-германският план за въвеждане на данъка върху финансовите транзакции в Европа ще бъде представен на 23 януари.

Очаква се данъкът да бъде около 0,1% от сумата по транзакцията, ако става въпрос за акции и облигации, докато за другите финансови инструменти ще се предложи облагане с 0,01%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Да горят в Пъкъла всички политически ***. Некадърността им няма граници. А като нацапат знаят само да вдигат данъци. Тегля им една сосна на ум. С какво точно ще помогне на икономиката един такъв блокаж на финансовата система. Простаци-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още