IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги постави под въпрос смисъла от рейтинговите агенции

Логично е да се запитаме, доколко важни са тези рейтинги за пазара, след като той не реагира на последните понижения в Европа, коментира президентът на ЕЦБ

17:52 | 17.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че инвеститорите са отчели предварително предприетите от Standard & Poor’s понижения на рейтинги в еврозоната и постави под въпрос значението на рейтинговите агенции, съобщава Bloomberg.

„Никога не бих коментирал конкретни рейтинги, но определено е логично да се запитаме, доколко важни са тези рейтинги за пазара като цяло, за инвеститорите?“, коментира Драги от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, късно вечерта в понеделник.

„Както изглежда, в общи линии пазарите са очаквали измененията на рейтингите и са ги отчели предварително. Трябва да свикнем да се справяме без рейтингови оценки или най-малкото да определяме кредитоспособността сами“, като разчитаме в по-малка степен на рейтинговите агенции, посочва той.

На 13 януари S&P лиши Франция и Австрия от първокласните им рейтинги и понижи оценката си за още 7 страни от еврозоната, оставяйки единствено Германия със стабилен „ААА“ рейтинг.

Като повторение на феномена със засиленото търсене на щатски ДЦК, последвало понижението на щатския рейтинг от S&P през август, инвеститорите пренебрегнаха промяната в оценките на агенцията и за Европа.

Вчера Франция продаде едногодишни облигации за 1,895 млрд. евро при доходност от 0,406% спрямо 0,454% на 9 януари. Финансовото министерство в Париж продаде облигации на обща стойност 8,59 млрд. евро, включително ДЦК с 3- и 6-месечни матуритети. Доходността по всички облигации се понижи. Днес бе отчетен спад в доходността и по време на испанския аукцион.

Понижаването на първокласния „ААА“ кредитен рейтинг на САЩ на 5 август предизвика трус на фондовите пазари, който всъщност превърна американските ДЦК във фаворит на инвеститорите. На 18 август доходността по 10-годишните щатски ДЦК се понижи до рекордните 1,97%. През следващия месец доходността им падна до ново рекордно ниво - 1,67%.

Вчера S&P лиши от първокласен кредитен рейтинг и европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), предназначен да защитава изпитващи фискални затруднения страни от еврозоната, което обаче не му попречи днес да пласира 6-месечни съкровищни бонове за 1,5 млрд. евро при презаписване от 3,1 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Всички ли са луди тука,или само някои?" Всички.Иначе - хубаво дума Драги. Но делата му са съмнителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Драги ли е НеДраги ли е ,ама много му е лисича муцунката ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Италианеца не стига че води ЕЦБ към радруха и провал , че и нахален на всичко отгоре. Днес еврото се качваше , защото те пак интервенираха в негова подкрепа...да го закрепят за коментарите по гръцкия дълг които тези дни се очакват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
hemilio
преди 12 години
Всички ли са луди тука,или само някои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
топлата вода е открита отдаааааааавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
нямаш си на идея колко си прав Аристотел........всички тези певци, актьори,бизнесмени който го гледаме по тв,вестници са всъщност агенти с цел и мисия поставена от тайните им служби с цел зараза и облъчване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Естествено. Е ти трябваха толкова години в оразование за да видиш толкова елементарно нещо :-)) рейтинговите агенции са американски и подкрепят гущера. болната САЩ икономика се храни като заразява всички възможни икономики и се разпространява като ПРОКАЗА. Всички изнемогват за да може Хамерика да живее охолно. Всички страни са ЗАДЛЪЖНЕЛИ и тогава откъде са тези пари от ПЕЧАТНИЦИТЕ и то толкова че се превърнаха в тоалетна хартия. Решение РЕСТАРТ т.е Пълна обезценка на еврото, долара и ЮАНА, йената и др. хартишки и наново с обезпечаване в злато. последствия ВОЙНА и колкото по-рано толкова ще е по-лека. др. Да продължат и да ни сложат чипове в главите и да ни зомбират-нарича се масова КУЛТУРА всички др. са ВЪН и всяка вечер ток за да се почустваме добре и сутрин на работа. май това е в ХОД. :-))) да ви са честити компютрите, ТВ новите играчки, медийните МЕСИИ - мадона, ГАГА, ДЖОЛИ и др. Да управляват ни Фалшиви малки, дребни, зелени човечета. ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още