IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Икономиката на еврозоната дава известни признаци на стабилизиране

Президентът на Европейската централна банка намекна, че лихвите ще останат ниски за продължителен период

19:58 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната дава известни признаци на стабилизиране, въпреки че дълговата криза все още крие рискове за възстановяването, съобщава Bloomberg.

„Според някои наскоро публикувани показатели наблюдаваме колебливи признаци на стабилизиране на икономическата активност на ниско ниво“, заяви Драги.

"Икономическата перспектива е помрачена от несигурността и значителните рискове“, каза той на пресконференция във Франкфурт след заседанието на ЕЦБ.

По-рано днес централната банка запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1%, след като през двата предходни месеца лихвата беше понижавана с по четвърт процентен пункт.

На въпрос дали ЕЦБ разглежда възможността да понижи лихвения процент допълнително Драги заяви, че това зависи от прогнозата за инфлацията. Той намекна, че лихвите ще останат ниски за продължителен период от време.

„Валутната политика (на централната банка) ще остане в подкрепа на икономическия растеж“, заяви Драги. „Несигурността е много висока. Ще наблюдаваме ситуацията и ще сме готови да действаме“.

Драги посочва, че инфлацията вероятно ще остане над заложения от ЕЦБ праг от 2% за още няколко месеца, преди да се понижи.

Той заяви, че 3-годишните заеми, предоставени от ЕЦБ на банките в еврозоната са предотвратили „сериозно“ свиване на кредитирането в региона.

Миналия месец централната банка предостави на финансови институции от региона безпрецедентни 3-годишни заеми в размер на 489 млрд. евро и в същото време облекчи правилата за обезпечаването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още