IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните кредитори на Гърция направиха последната си оферта

Отписването на 65-70% от гръцкия дълг е най-голямата отстъпка, която можем да направим, е заявил Чарлз Далара, представляващ групата на преговорите в Атина

12:03 | 23.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Частните кредитори на Гърция направиха последната си оферта

Частните инвеститори в гръцки дълг направиха своята „максимална“ оферта за загубите, които са склонни да понесат заяви главният преговарящ от страна на инвеститорите, като намекна, че каквито и да е по нататъшни искания могат да доведат до провал на преговорите и фалит, съобщава Financial Times.

Представляващият групата на частните кредитори Чарлз Далара, изпълнителен директор на Института за международни финанси (IIF), заяви, че остава „оптимистично настроен и доста уверен“, че двете страни ще постигнат споразумение, което ще спаси Гърция от неконтролиран фалит. На 20 март Атина трябва да плати на кредиторите си 14,4 млрд. евро.

Настроението в гръцката столица в неделя вечерта остана напрегнато, след като стана ясно, че до срещата на европейските финансови министри в понеделник рамково споразумение за гръцкия дълг едва ли ще бъде постигнато.

Банкер присъствал на преговорите посочва, че представеното в петък от официалните гръцки кредитори, водени от Международния валутен фонд (МВФ), искане за допълнително понижение с 50 базисни пункта на лихвата по дългосрочните облигации, с които ще бъде заменен съществуващият гръцки дълг, „може би е сложило край на надеждите за постигане на сделка“.

Делара заяви, че направеното в петък от IIF предложение, според което частните кредитори могат да понесат загуби в рамките на максимум 65% - 70% е най-голямата отстъпка, на която те са склонни да се съгласят.

„Мисля че на всички е ясно, че достигнахме пределните граници на една евентуална доброволна сделка“, казва Далара, припомняйки, че през октомври лидерите на страните от еврозоната са поели ангажимент да запазят доброволния характер на споразумението. „За мен е ясно, че се намираме на кръстопът“.

„Настроен съм оптимистично, прогресът през последните дни в Атина е чувствителен“, допълва обаче той.

Представители на гръцкото правителство посочват, че въпреки проблемите в петък те все още са оптимисти, че доброволна сделка може да бъде постигната преди срещата на европейските лидери на 30 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Да приемат, какво могат да загубят? Дори да отпишат 100% от дълговете им, проблемите им така и ще си останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още