IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-страшният риск от кризата – „балканизация” на Европа

Фрагментацията на икономическите интереси съобразно частните интереси на държавите е опасно, предупреждава британският финансов министър Джордж Озбърн

22:11 | 27.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Най-страшният риск от кризата – „балканизация” на Европа

Една от най-големите опасности за Европа е да се стигне до „балканизация”. Такова мнение е изразил финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн.

Според него това означава, че вместо да се преследват общи икономически интереси, в Европа има фрагментация на икономическите политики и всяка страна преследва своя частен интерес.

„Смятам, че най-големият риск от кризата в еврозоната и това, което я прави толкова вредна за света, е това, че може да се стигне до балканизация – и това се видя миналата година”, заяви Джордж Озбърн по време на икономическия форум в Давос.

„Вижда се добре, че френският бизнес се справя добре във Франция, френските активи се покриват от френски пасиви, немските активи – от немски пасиви, а няма единен пазар в еврозоната и единен пазар, тъй като всеки се опитва да предпази своите активи. ТОва е нещо, което искаме да видим, че се преодолява”, обяснява Озбърн.

Британският финансов министър отново посочи, че еврозоната трябва първо сама да увеличи ангажиментите си към спасителните фондове и едва след това трябва да разчита на международните кредитори за преодоляване на дълговата криаза.

Озбърн е катеоричен, че ако еврозоната отдели повече пари светът ще бъде по-благосклонен да вкара повече средства в Международния валутен фонд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 12 години
Държавите не се чувстват равнопоставени. Няма да продължи дълго това само Франция и Германия да диктуват всякакви политики в ЕС. Накрая половината държави ще напуснат "клуба на богатите". Това са държави с история и национална гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
С обиди не се прави политика. Този вече се е баланизирал щом говори в стил Бат Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
angel04
преди 12 години
Точно в десятката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 12 години
...Смятам, че най-големият риск от кризата в еврозоната и това, което я прави толкова вредна за света, е това, че може да се стигне до балканизация и това се видя миналата година, заяви Джордж Озбърн по време на икономическия форум в Давос..."Тоя *** иска да каже, че безценните съвети на Рапоня не само не го интересуват, но и смята, че са вредни за останалите европейски държави? Последните ще са първи! Това не трябва да се забравя, но не е ли най-добре да сме посредата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още