IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отчете загуба преди данъци за последното тримесечие

Печалбата от управлението на активи и банкирането на дребно не успява да компенсира загубата от корпоративното банкиране и сделките с ценни книжа на банката

13:13 | 02.02.12 г.
Deutsche Bank отчете загуба преди данъци за последното тримесечие

Чистата печалба на банката за 2011 г. обаче нараства с 87% до 4,3 млрд. евро при 2,3 млрд. евро през предходната година. Печалбата на акция достига 4,30 евро при 2,92 евро за 2010 г.

Приходите са били 32,2 млрд. евро, което е с 16% повече от предходната година.

В края на 2011 г. активите на банката се оценяват на 2,164 трилиона евро, което е с14% повече от края на 2010 г.

От банката обявиха също, че остават на досегашната си позиция да предложат на акционерите стабилния дивидент от 0,75 евро на акция.

Това са последните резултати на банката, които ще бъдат обявени преди Акерман да предаде през май управлението на инвестиционния банкер Аншу Джейн и шефа за Германия Юрген Фичен, които ще бъдат главни съизпълнителни директори.

През 10-те години, в които оглавяваше банката, Акерман я преобрази от германски кредитор, специализиран в обслужването на индустриални компании, до международна инвестиционна кредитна институция с банкиране на дребно, управление на активи и управление на средства.

63-годишният швейцарец дойде в банката през 1996 г., а през 2002 г. я оглави, осъществявайки трансформация на 4 етапа, включително чрез промяна на стратегията, насочена вече към стойността на акциите, която през 2002 г. бе 70 евро, а днес е 33,36 евро.

В началото на управлението си той агресивно разшири инвестиционното банкиране и намали зависимостта на финансовата институция от приходите от Германия чрез експанзия в световен мащаб и чрез диверсифициране на портфолиото от вложения в германски индустриални компании.

В Германия той срещна опозицията на политици, които смятаха, че концентрирането върху доходността не е съвместима със „социалната пазарна икономика“.

По-късно главният изпълнителен директор постави амбициозната цел за увеличаване на доходността до възвращаемост преди данъци от средно 25% на акция, която постигна за първи път през 2005 г. В момента обаче подобна цел е изключително трудно изпълнима заради изискването на регулаторните органи за увеличаване на банковите резерви, с които да бъдат покривани евентуални загуби.

Капиталовата адекватност на Deutsche Bank в края на 2011 г. е на ниво от 9,5%. Акерман бе заявил, че иска да осигури необходимия капитал за постигането ѝ в размер на 3,2 млрд. долара основно чрез задържане на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още