IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Фридман: Германия е съучастник в неразумните кредитни практики на Гърция

За да насърчи износа си тя даде възможност на държавите от еврозоната да получат достъп до заеми при лихвени проценти, които не заслужават, твърди политологът

16:34 | 06.02.12 г. 6
Дж. Фридман: Германия е съучастник в неразумните кредитни практики на Гърция

Преди малко повече от седмица германското правителство предложи „бюджетен комисар“ от еврозоната да осъществява пряк контрол върху бюджета на Гърция. С това предложение Берлин поиска от Атина да се откаже от суверенитета си в името на финансовата помощ, с която да бъде предотвратен фалит на южната ни съседка.

Въпреки че Европейската комисия (ЕК) отхвърли предложението, то далеч не е потънало в забрава. Гърция не може да се разплаща с кредиторите си, което води до два изхода за страната: или да обяви фалит, или да продължи преговорите с частния сектор, Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), посочва главният изпълнителен директор на американската компания за стратегически анализи Stratfor и известен политолог Джордж Фридман.

Според него споразумението на Гърция с кредиторите й ще се състои от три части: опрощаване на част от дълга, допълнителна финансова помощ от ЕС и МВФ и споразумение за ограничаване на правителствените разходи и увеличаване на данъците, така че да се избегнат бъдещи суверенни кризи или поне да бъде платен част от гръцкия дълг.

Германците със сигурност не вярват на гърците, тъй като последните още не са изпълнили вече поетите пред кредиторите ангажименти. Именно липсата на доверие доведе до предложението за бюджетен контрол, но това би било нещо нормално, ако ставаше въпрос за корпорация или частно лице, смята Фридман.

Подобно искане от една национална държава обаче е недопустимо според анализатора. Държавността се основава на две предпоставки. Първата е, че националната държава представлява уникална легитимна общност, чиито членове споделят общ спектър от ценности и интереси. Втората предпоставка е свързана с възникването на държавата. Фридман посочва, че това се случва по народната воля и само тя има право да определя действията на държавата.

„Няма съмнение, че Гърция е една нация и че правителството в Атина в съответствие с принципите на държавността е отговорно към гръцкия народ“, пише Фридман в анализа си.

Германия твърди, че Гърция се е провалила като държава, заради което кредиторите имат моралното право и силата да прекратят принципа на национално самоопределение. Това е изключително радикална концепция и е важно да се разбере как се е стигнало до нея, пише в анализа на експерта.

Причините според него са две. Първо гръцката демокрация, както и много други демокрации, изисква държавата да е от полза за хората. Политиците в Гърция, които искат да бъдат избрани, трябва да предоставят гаранции за същите тези ползи. Оттам идва и натискът за прекомерните разходи.

Втората причина според Джордж Фридман е свързана със статута на Германия като втория по големина износител в света. Около 40% от германския брутен вътрешен продукт (БВП) се формира от износа на страната, като по-голямата част от него е за ЕС. Ето защо Берлин има интерес да увеличи търсенето и потреблението, в противен случай страната би изпаднала в депресия.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Другият важен фактор е идеологията за "общ Европейски дом". Днешните Европейски политици, са си изградили цялата кариера през последните 20+ години върху тази идея и от чиста "вяра" не са в състояние да се разделят с миналото. Отделно, че не изглежда добре да сменяш посоки, че дори ако го направят, те престават да "бъдат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 12 години
Германия си 'плати' с отписването на част от гръцкия дълг, така че автоматично прокарваната теза в този ПОЛИТИЧЕСКИ коментар става невярна.Ясно е и защо подобни 'анализи' идват от Америка и GB.Популизмът на гръцките правителства е ясно изразена тенденция още от времената след военната хунта - много преди появата на еврото!Гръцкият случай си е най-обикновена финансова пирамида, която поради ЕС членството и световната кредитна истерия допреди кризата не се беше срутила!Ще го напиша така: кредиторът от последна инстанция на американските и британските дългове е целия свят, докато на еврозоната и гръцкия дълг - немският данъкоплатецИли американските банки и ФР не са си затваряли очите с безумната си кредитна експанзия?! Хахааа!. И това е съшностната разлика: плати ли Германия за гръцкия обяд ще има изборни ритници, което никой политик в Германия не би допуснал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Като резултат немското индустриално произвотство е раздуто 3 пъти !!!!!!Т.е.ако не бяха подработени по този начин нези пазари , концерните щяха да произвеждат 3 пъти по малко стоки. Както самите те твърдят - произвеждат високотехнологична и много скъпа продукция, но за нея чак такъв пазар няма реално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
За директен инструктаж едва ли може да става дума , но косвенно германските политици са влияли на схемата и продължават да влияят , ако не по отношение на Гърция ..то по отношение на другите в ЕЗ. Да обаче те са същинските и директни виновници за нарастването на дълговете на задлъжняващите ! При това нещата се се случват напълно съзнателно и немците въобще не са били под въздействието на някаква упойка или упойваща лъжа. Германия има отромен дълг , който есе изчислява на около 2 трилиона евро , и на малко повече долари и дългът е доларов. Поради високия си кредитен рейтинг и въпреки недобрата си кредитна история , защото самата Германия е от дължавите фалирали доста често в миналото и това няма как да се скрие..на Германия и даваха пари с ниска лихва и тя успява да продаде своите ДЦК с много ниска лихва . Автоматично тези пари тя ги е пръснала между тези държави , които асимилира като пазар и им унищажава местното производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
rainmaker
преди 12 години
Да поразсаждавеме логично. Едно правителство взема заеми за да покрие дефицита в бюджета. Дефицита се получава когато управляващите политици по чисто популистки причини решават да похарчат повече отколкото могат да си позволят за да може електората им да е доволен и да останат на власт/бъдат преизбрани.Проблемът идва от това че системата не създава предпоставки тези управляващи политици да планират дългосрочно в бъдещето. И какво се получава. Ние сега ще увеличим разходите, ще си запазим власта, ще ни изберат на следващите избори а какво ще стане след примерно 10-15 години да му мислят следващите. Това не е наш проблем. И това е така след като системата не предвижда лична отговорност.Относно правителствените заеми. В горната ситуация правителството издава облигации на международните пазари. След като Гърция имаше инвестиционнен ратинг от А- банки, фондове и т.н. които имат свободен ресурс ги купуват. Доходноста на тези облигации се определя от интереса на пазарните участници. Идеята че примерно германското правителство е инструктирало германските банки и фондове да купуват гръцки бондове за да може след това гръцките потребители да купуват германски стоки е смешна. Гърция е прекалено малък пазар за германия за да си правят труда с такива схеми.Единствената вина на Германия е че е повярвала на гръцките управляващи че предоставят верни данни и ги приемат в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
lozkhris
преди 12 години
Анализът е съвсем верен. Първо,Германия даде пример на всички като наруши,при това не един път Пакта за Стабилност,който сама създаде. Второ,егоистичното и смовлюбено вторчване в собствения си износ е пряко следствие от действието на мощната корпоративна прослойка,която управлява Федералната Република.В момента Германия има интерес да поддържа статуквото в еврозоната, при това със скъпо евро и то на всяка цена.От една страна скъпото евро прави суровините евтини, а готовият продукт скъп и гарантирано продаден в Европа.А като се задушават останалите производствени мощности в Италия, Испания и/или Ирландия, немските продукти ще се купуват още по-гарантирано - просто няма избор. Гърция е специален случай-всички знаеха,че гърците са с дупки в дланите и пръскат пари като за световно.Но кой спря това през 2002-2007?Кой каза истината?А кой продължаваше да налива пари? Гърция трябва да напусне еврозоната-всички го знаят.А Германия-да се примири с 4% инфлация за няколко години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още