IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да накаже Испания заради отлагането на бюджетните рестрикции

От Европейската комисия смятат, че новото правителство завишава данните за дефицита за 2011 г., така че данните за настоящата да изглеждат по-добре

16:20 | 14.02.12 г.
ЕС може да накаже Испания заради отлагането на бюджетните рестрикции

Европейският съюз вероятно ще предприеме действия срещу новото испанско правителство до май заради отлагането на мерките за строги икономии преди местните избори през март, заявиха анонимни източници, запознати с проблема, пред Ройтерс.

Окончателното решение предстои да бъде взето, но от Европейската комисия смятат, че новото правителство завишава данните за дефицита за 2011 г., така че данните за настоящата да изглеждат по-добре.

Испания също така не се е заела достатъчно бързо и с очакваното влошаване на публичните финанси през настоящата година, рискувайки дългосрочния икономически растеж на страната, заявиха трима високопоставени представители на ЕС.

Запитан дали европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен ще предприеме действия и ще препоръча на финансовите министри на държавите от ЕС да наложат санкции на Мадрид, един от източниците заяви „Доста е вероятно“.

„Не е това, което искаме. Но има отклонение и е почти неизбежно, така че ще трябва да го направим“, добави той.

Испания действа според процедурата на извънреден дефицит от април 2009 г. заради нарушаването на ограничението за бюджетен дефицит от максимум 3% от брутния вътрешен продукт на страната. В момента 23 от общо 27-те държави-членки на ЕС действат под тази процедура.

Ако бъде наложена, санкцията ще представлява глоба в размер на 0,1% от БВП. Испански правителствени представители не бяха открити за коментар.

В края на декември 2011 г. испанският премиер Мариано Рахой обяви, че бюджетният дефицит може да достигне 8% от БВП и дори да ги надхвърли, обвинявайки предишното правителство. Тогава оценките на ЕК бяха за бюджетен дефицит от 6,6% в Испания.

Макар че комисията признава, че социалните осигуровки и помощите за безработни ще надхвърлят прогнозираните за миналата година, тя смята новите данни на правителството за преувеличени.

„Изчакваме официалните данни, но не вярваме на настоящите изчисления“, заяви един от източниците. По думите на друг ЕК очаква европейската статистическа агенция Евростат да обяви число, по-ниско от 8%, когато публикува ревизираните си прогнози на 23 февруари.

Междувременно РИА Новости съобщи, позовавайки се на AFP, че Испания е емитирала държавни облигации с матуритет от 16 и 18 месеца на обща стойност 5,446 млрд. евро. Емисията е достигнала горната граница на целевия диапазон между 4,5 и 5,5 млрд. евро.

От 16-месечните облигации са били набрани 2,943 млрд. евро при доходност от 1,899% годишно при 2,049% при предишния аукцион на ценни книжа с аналогичен матуритет. Срещу 18-месечните облигации са получени 2 503 млрд. евро при доходност от 2,308% годишно при 2,399% на предишния аукцион на държавни ценни книжа със същия срок на погасяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още