IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата за Гърция окрили европейските пазари

Германският финансов министър изрази увереност спасителната програма за Атина да бъде гласувана днес

19:17 | 20.02.12 г.
Срещата за Гърция окрили европейските пазари

С ръстове приключиха индексите на основните европейски пазари в навечерието на срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната, които дискутират втората спасителна програма за Гърция.

В Германия DAX 30 се повиши с 1,46% до 6 948 пункта, във Великобритания FTSE 100 се покачи с 0,68% до 5 945 пункта, а във Франция CAC 40 отбеляза ръст от 0,96% до 3 473 пункта.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 0,8% до 268 пункта, съобщи Bloomberg. От началото на годината индексът се е повишил с 9,6 на сто заради оптимизма, че европейските власти ще намерят решение на дълговата криза на фона на икономическото оживление в САЩ.

Срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната вече започна. На нея те вероятно ще обсъдят и евентуалното участие на централните банки в спасителния пакет.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви преди началото на дебатите в Брюксел, че е уверен в положителния резултат от днешната среща.

“Все още имаме много работа да свършим, но съм уверен, че ще вземем решение за новата спасителна програма за Гърция”, каза Шойбле.

“В интерес на държавите е да запазят еврото и Европейския съюз”, коментира Питър Гарнри, стратег от Saxo Bank. Той смята, че “сделка ще има”, както и че “китайците също ще влязат в играта, за да стабилизират еврозоната, тъй като това е един от основните им експортни пазари”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още